2024. augusztus 17., szombat

50 éves a Paulinum

Rangos vendégek az ünnepségen

Fennállásának 50 éves évfordulója alkalmából a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégiumban tegnap rendezvénysorozat vette kezdetét. Az ünnepi szentimisén szentbeszédet magyar nyelven Msgr. Német László nagybecskereki püspök mondott, s tulajdonképpen egy üzenet volt ez az iskola tanárainak, diákjainak, működtetőinek.

– Gondoljunk ezen az ünnepen az alapítókra, egykori tanárokra és diákokra is, és adjunk hálát mindenkinek, akik ezen intézmény létrejöttét támogatták. Úgy gondolom, az intézmény jövője szempontjából fontos feladat, hogy merjünk szembenézni a modern, mai élet kihívásaival, és tudjunk ezekre reagálni. Ne féljünk szembenézni azzal, ami előttünk van, ami reánk vár. Kívánom, hogy ez az intézmény még nagyobb erővel legyen jelen egyházunkban. Kívánom, hogy ez az intézmény az oktatás kiemelkedő helye és hitéletünk támogató eszköze legyen – hallottuk a püspöktől.

Msgr. Miocs József, a Paulinum rektora a szentmise végén megköszönte a szentmisén horvátul és magyarul elhangzott üzeneteket, majd röviden ismertette az iskola történetét. Megtudtuk, hogy a mostani Paulinumban az 1962/63-as iskolaévben kezdődött el a tanítás. Az intézmény névadójának, Szent Pál megtérésének napján, január 25-én ünneplik az iskola napját és az iskola kápolnájának búcsúját. A következő egy évben rendezvénysorozattal emlékeznek meg az évfordulóról. E rendezvénysorozat első állomása volt a tegnapi ünnepi szentmise és az azt követő műsor, amelyben szavalatokat, énekeket hallhattunk az iskola diákjainak tolmácsolásában.