2024. augusztus 17., szombat

Ki közvetlenül, ki pályázva

Szabadkán a művelődési központok közvetlen támogatást kapnak az önkormányzattól, míg a művelődési egyesületek pályázatok útján juthatnak önkormányzati pénzhez
Ljubica Kiselički (fotó: subotica.co.rs)

A Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület székházbérleti díjának hátraléka miatti 20 szék lefoglalása és a (szerencsére sikertelen) árverés ismételten ráirányította a figyelmet a művelődésben tevékenykedők súlyos, megoldatlan anyagi gondjaira.

A kultúráról szóló törvényben foglaltak szerint a helyi önkormányzatok biztosítják a munkafeltételeket a művelődési egyesületeknek. Hogy ez a szabadkai önkormányzatban mit jelent, arról Ljubica Kiseličkit, a polgármester művelődéssel megbízott tanácsadóját kérdeztük. Mint mondta, a szabadkai önkormányzat a művelődési központokat támogatja közvetlenül, a művelődési egyesületeket pedig pályázatok útján.

– A szabadkai önkormányzat a Népkör Magyar Művelődési Központ, a Mladost Művelődési Egyesület és a Bunjevačko Kolo fűtésszámláját fizeti, és egy fizetett alkalmazott bérét finanszírozza, a Sveti Sava Szerb Művelődési Központnak pedig csak a hivatalnok bérét, mivel ők maguk rendezik a fűtésszámlát. A művelődési egyesületek pedig pályázatok útján kaphatnak pénzt az önkormányzattól a programjaikra, tehát esetükben programtámogatásról van szó – mondta Kiselički.