2024. augusztus 17., szombat

Professor emeritus kinevezés dr. Káich Katalinnak

Doktori kurzus létrehozását tervezi a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon az egykori dékán
Káich Katalin (fotó: Molnár Edvárd) A professor emeritus címet azok a nyugalomba vonult rendes egyetemi tanárok kapják meg, akiknek az oktatás, a tudományos munka területén és a társadalomban elvégzett jelentős munka területén vannak érdemei. A címre az az intézmény javasolja a tanárt, amelyben az illető dolgozott , az egyetem szenátusa véleményt alkot a javasolt jelöltekről, majd titkos szavazással hoz végleges döntést. Idén e kinevezést elnyerők között találjuk dr. Káich Katalint is, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar nyugalmazott tanárát, volt dékánját.

A kinevezés odaítélésénél a többi között figyelembe veszik azt is, hogy az illető egyetemi tanárként iktatott-e be az oktatási programba olyan tantárgyakat, melyek akkreditálva lettek. Káich Katalin nevéhez fűződik egyebek mellett az MTTK-n a művelődéstörténet, a vallástörténet tantárgy létrejötte. A társadalomban végzett munka is meghatározó jelentőségű. Mint mondja, valószínűleg sokat nyomott a latban, hogy a Matica Srpska Színháztörténeti Osztályának alapító tagja, hogy az ezen intézmény által kiadott Zbornik szerkesztőbizottságának tagja, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kültestületi tagjai között is ott a neve, s nem utolsó sorban az, hogy alapító dékánja a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karnak.
– Ezzel a kinevezéssel lehetőségem van folytatni az oktatói tevékenységet – természetesen, amennyiben akarom –, mindenekelőtt a mesterképzésen és a doktori iskolákban lehetek mentora a mesterképzésben részt vevő és a doktori iskola hallgatóinak. Én ezzel a jogommal szeretnék élni olyan értelemben, hogy megkísérelném a tanítóképző karon egy doktori kurzus megálmodását és létrehozását, de ez nem csak tőlem függ, ez is akkreditációfüggő, mint minden oktatási program, és a doktori iskolákban tanítókkal szembeni elvárások is nagyon magasak. Ki kell találni, hogy mi is legyen ez a kurzus. Mindenképpen a régió és a kultúra mentén kellene, hogy megfogalmazódjon. Figyelembe kell venni azt is, hogy mihez van meg a tanári gárda. Első pillantásra úgy tűnik, hogy ez a régió és kultúra mentén szerkesztendő oktatási program feltehetően realizálható, de ez akkor derül ki, amikor már pontosan feltérképezzük, hogy mi minden szükséges e doktori kurzushoz. Én mindent meg fogok tenni, hogy ennek létrejönne sikerüljön – mondta el Káich Katalin, aki emellett két kutatómunkába is belevetette magát. Meg szeretné írni a szabadkai magyar tanítóképzés történetét, valamint a Népszínház Magyar Társulatának 1945 és 1985 közötti történetét.