2024. augusztus 17., szombat

Liszt, Lányi, Wiederhofer, Fauré...

Ausztriában is fellép a szabadkai Pro Musica kamarakórus

Az idén 43 éves szabadkai Pro Musica januárban ünnepelte a 770. fellépését, a múlt évben 14, nagyobb volumenű fellépésük volt, ebből 9 Szabadkán, és ebben az évben is többször örvendeztetik meg közönségüket. Többek között nem feledkeznek meg arról sem, hogy idén Liszt-év van és Lányi Ernő születésének 150. évfordulója. Paskó Csaba karnagy, a Pro Musica vezetője elmondta, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség felkérésére március elején Lányi Ernő vegyeskari műveit szólaltatják meg. Ez egy közös program része lesz. A kamarakórus tavaszi nagy koncerttel is készül, amelyet részben Lisztnek szentelnek a Via Crucis című mű előadásával. Ez egy egész estés Liszt-est lenne, ám csak akkor valósulhat meg, ha nem gördülnek anyagi szempontból akadályok a megvalósítás elé, ugyanis a kórus még nem tudja, hogy a költségvetésből mennyit irányoztak elő nekik.

Tavaly ez csak augusztusban derült ki, s akkor a kórus arra kényszerült, hogy a tervezett nagyobb projektumait az év második felében valósítsa meg.

A Pro Musicát egy ausztriai koncertkörút is várja. Mariazellbe, Közép-Európa egyik legismertebb Mária-kegyhelyére kaptak meghívást. A híres zarándokhely minden évben meghív egy rangos, ismertebb egyházi méltóságot és kórust, zenekart, hogy szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján, a búcsúja ünnepén lépjenek fel. A szervezők kérésére Franz Xaver Wiederhofer Szent Teréznek szentelt miséjét szólaltatja meg az idei meghívott kórus, azaz a szabadkai Pro Musica, amely korábban már Szabadkán is és a budapesti Mátyás templomban is bemutatta ezt a művet. Maga a forrásanyag, a kézirat 1792-ből, Mariazellből származik, és éppen Paskó Csaba ásta elő az ottani archívumból, és dolgozta fel, mert a mű Szent Teréznek van szentelve és szeretett volna Szabadkán is megszólaltatni egy Szent Teréznek szóló misét, hiszen Szent Teréz Szabadka város védőszentje. Az esti ünnepi hangverseny záróaktusa lesz a búcsú alkalmából szervezett rendezvénysorozatnak. A Pro Musica emellett a délelőtti misén is énekel, Schubert G-dúr miséjét szólaltatják meg, este pedig A Wiederhofer-mű mellett Pergolesi Stabat Materja is felcsendül. A Garden Quartet kibővített zenekarával szeretnének elmenni Ausztriába és azokkal a szólistákkal, akiket már többször hallhattunk, láthattunk a Pro Musica programjain (Guzsvány Izabellával, Dulics Tímeával, Kiss Tivadarral és Orendt Gyulával).

Nem marad el idén sem az Avillai Szent Teréz ünnepén, október 15-én való fellépés sem, tehát a város búcsáját is megünnepli a kamarakórus, ahogyan hallhatjuk a Pro Musicát november 2-án is a Bazilikában, amikor is Gabriel Fauré Requiemjét mutatják be.

A Pro Musica a Belgrádi Kultúrközponttal több éve jól együttműködik, most pedig közösen pályáztak. A belgrádi intézményt érdekli a kórusnak a szabadkai városnapon hallott Gospel-programja és a Wiederhofer-mise is. Amennyiben a pályázaton sikeresen szerepelnek, akkor még további két projektum megvalósítására is sor kerül. Ezen Gospel-program iránt mindemellett Törökbecséről is érkezett érdeklődés, a tavaly bemutatott Karácsonyi Gospel című műsor sikeressége (amely ugyan nagyon sikeres volt, ám mint megtudtuk, több száz eurós anyagi veszteséggel járt) miatt pedig talán idén is számíthatunk az ünnep alkalmából ilyen koncertre, amennyiben a létrehozásához előteremtődik elegendő pénz.