2024. augusztus 17., szombat

Az idén Csonoplyán: Durindó és Gyöngyösbokréta

Három díjat alapítanak Bodor Anikó, Kiss Lajos és Tamaskó József emlékére

Júniusban Csonoplya ad otthont a neves népművészeti fesztiválnak, 3-án és 4-én a XXXV. Durindót, 5-én pedig a XLVIII. Gyöngyösbokrétát tartják meg. A nyugat-bácskai faluban 1938-ban már szerveztek Gyöngyösbokrétát, sőt az eseményt egy 8 milliméteres filmen is megörökítették. A tervek szerint a szervezők ezt a felvételt egy budapesti filmstúdióban rekonstruáltatják.

A fesztiválra, amely az idén Liszt Ferenc születésének 200. és a szatmári béke megkötésének 300. évfordulója jegyében zajlik, március 31-éig lehet benevezni, a szabályzat szerint kizárólag magyar népzenei és néptáncműsorral. A benevezési lap a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapjáról tölthető le.

Egy hétvége a népdalok és a néptánc jegyében (Ótos András felvétele)

A rendezvény tartalmi újdonságokkal is gazdagodik, tudtuk meg dr. Szöllősy Vágó Lászlótól, a fesztiváltanács elnökétől.

– Szeretnénk megcélozni a legifjabb korosztályt is. Június 4-én, szombaton a gyerekek játszóházban ismerkedhetnek meg az énekes népi játékokkal, és tárgyalkotó foglalkozásokat is tartanak nekik a míves mesterek és a fiatal népművészek. Újdonság lesz, hogy a táncházat nem vasárnap este, a Gyöngyösbokréta után tartjuk, hanem egy nappal előbb, szombaton.

A fesztiváltanács három díj alapítására vonatkozó javaslatot terjesztett elő a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek. Az elismerések megalapítását már meg is szavazták, a létrehozás további folyamatát – jogi személy lévén – a VMMSZ bonyolítja le. A Bodor Anikó Népzenei Díjat azon énekegyüttes vagy szólista kaphatja meg, amely/aki a Durindón a leghitelesebben tolmácsolja a saját népzeni anyagát, önnön hagyatékát. A Kiss Lajos Népzenei Díjat és a Tamaskó József Néptáncos Díjat azok az oktatók, csoportvezetők érdemelhetik ki, akiknek az énekegyüttese vagy néptánccsoportja három egymást követő évben szerepelt a gálán. Ezen kitüntetések idei első odaítélésekor az elmúlt három évet veszik figyelembe. A díjakat három éven belül ugyanaz a személy nem kaphatja meg egynél többször.