2024. augusztus 17., szombat

Kabátban a nézőtéren

Nem tudják kellően felmelegíteni a termet, ezért március 5-éig nem tart előadást a szabadkai Gyermekszínház a Mladostban
(Molnár Edvárd felvétele)Szombaton a legifjabb látogatók még láthattak gyermekszínházi előadást a Mladost Ifjúsági Művelődési Egyesület termében, ahol a saját színháztermük rekonstruálásának befejezéséig a szabadkai Gyermekszínház ideiglenes otthonra lelt. Vasárnap azonban már nem játszottak – a hirdetőtáblán olvasható, kizárólag szerb nyelven megjelent értesítés szerint – technikai okok miatt.

Kérdésünkre, hogy mégis mi történt, Árokszállási S. Márta, a szabadkai Gyermekszínház igazgatója elmondta: a fűtéssel vannak gondok, pontosabban azzal, hogy bár a korábban itt működő Kosztolányi Színház is ilyen körülmények között játszott, az a hőmérséklet, amit el tudnak érni, a kisgyermekeknek nem elég, s amikor már azt látták, hogy a gyerekek kabátban ültek végig egy-egy előadást, úgy döntöttek, hogy március 5-éig nem játszanak. Marin Jaramazović, a Mladost igazgatója is azt nyilatkozta, hogy a fűtéssel tulajdonképpen nincsenek gondok, valószínűleg arról lehet szó, hogy a kicsik magasabb hőmérsékletet igényelnek.

– Klímaberendezéssel fűtünk, a termet 17–18 Celsius-fokra tudjuk felmelegíteni. Legfeljebb 20 fokra tornázhatjuk fel a hőmérő higanyszálát, de ahhoz az kell, hogy előző éjszaka végig be legyen kapcsolva a klíma – hallottuk Árokszállási S. Mártától. – Az is probléma, hogy a színészeink öltözőjében teljesen hideg van, ha ugyanis a férfi és a női öltözőben is bekapcsoljuk a hősugárzót, akkor az kicsapja a biztosítékot, főleg ha a hálózatot még a hangosításhoz és a fényekhez szükséges berendezések is terhelik. Van, hogy a színészek a teremben öltöznek át, ott készítik el a sminkjüket is, de ez nem mindegyiküknek felel meg. Ezen okok miatt döntöttünk úgy, hogy március 5-éig – remélhetőleg akkor már nem lesz ilyen hideg az idő – nem játsszunk a Mladostban, de ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lépünk színpadra, hiszen járjuk az iskolákat, a babáknak szóló Pelenkás színházzal tájolunk is, pénteken például Magyarkanizsán lépünk fel ezzel a darabbal. És persze várjuk az új színháztermünk elkészülését.

Ahogy az igazgatónő elmondta, a Tartományi Nagyberuházási Alaptól megérkezett a tavaly június óta elmaradt összeg, a 4 millió 600 ezer dinár, és ezzel rendeződött a tartozás. Felszerelték a légkondicionáláshoz szükséges berendezéseket, s még körülbelül egyhavi munka van hátra. Hátra van még a ventilációs rendszer beüzemelése, a mennyezetet rekonstruálása, továbbá be kell szerelni a reflektorokat, és el kell helyezni a nézőtéren a székeket. A Gyermekszínház terme tehát akár elkészülhetne a májusi Gyermekszínházi Fesztiválra is, ami az igazgatónő szerint is nagyon jó lenne, ám az utolsó szakaszra is ki kell írnia a tartománynak a tendert, ez pedig hosszabbíthatja a folyamatot.