2024. augusztus 17., szombat

Tájoló hivatásos színházak

Négy teátrumunk játszik majd előadásokat vidéken és a szórványban – Hárommillió dináros támogatás az MNT-től

Hárommillió dinárral támogatja a vajdasági magyar hivatásos színházak tájolási és beutaztatási programját a Magyar Nemzeti Tanács. Az erről szóló szerződéseket szerdán írták alá. A program az 1990-es években kihalt gyakorlatot szeretné újjáéleszteni és megerősíteni a színház iránti igényt. A n égy színház képviselője hangsúlyozta: fontos, hogy a vidék, a szórvány is anyanyelvén kaphasson olyan kulturális értékeket, amelyeket évtizedekig nélkülözni kényszerült, és mind a tájolás, mind a beutaztatás fontos tapasztalat a két fél számára.

Az Újvidéki Színház a Szentivánéji álommal, a Kammerspiellel, az Óz, a nagy varázslóval és a Színészkoncerttel igyekszik teljesíteni a feladatot öt tájelőadással Magyarcsernyén, Székelykevén, Nagykikindán, Magyarittabén és Tordán, és öt beutaztatással Muzslyáról, Bácsföldvárról, Gunarasról, Szentmihályról és Doroszlóról, azzal, hogy a vidéki közönség fogadásakor a színház egyéb darabja is műsorra kerülhet. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház is öt kiutazást és öt beutaztatást tervez hasonló helységekben, helységekből. A nézők a Terápia, a Magyar kezdők(nek) és a One Girl Show című darabokat láthatják, az érkező közönségnek pedig szívesen műsorra tűzik bármelyik előadásukat. A szabadkai Népszínház Magyar Társulat a Hyppolit, a lakájt vinné vidékre és a Szabadkára érkezőknek is ezt mutatná be. Öt tájelőadást terveznek megvalósítani Tordán, Kúlán, Bezdánban, Magyarittabén és Doroszlón vagy Szilágyin. Mivel a Jadran színpad 260 férőhelyes, beutaztatáskor egy előadásra több településről hoznák el a nézőket, többek között Muzslyáról, Kanizsamonostorról, Bácsgyulafalváról, Bácskertesről, Szivácról, Magyarcsernyéről, Tóbáról, Gombosról, Szilágyiról és Nagykikindáról. A Zentai Magyar Kamaraszínház a Puha pihe előadást és a most készülő darabjukat tűzné műsorra. Ők Magyarittabére, Magyarcsernyére, Bezdánba látogatnának, és Adáról, Magyarkanizsáról, Csókáról utaztatnák be a közönséget.

Egy korábbi tájolási program beindításakor a színházak már feltérképezték, hogy egyáltalán hol játszhatóak az előadások, hol milyen színpadtechnikai lehetőségek vannak (mekkora a színpad, milyenek az áramkörök stb.). Ezek az ismeretek segítettek a mostani tervezésben.