2024. július 17., szerda

Lehetetlen küldetés

Egy hónap alatt kellene elkészülnie a tantervnek magyar nyelvből és irodalomból a középiskolák első osztályai számára – A tankönyvet csak később, ezt alapul véve állíthatják össze

Majdnem húsz év után új tanterv készül magyar nyelvből és irodalomból a középiskolák első osztályai számára. Ennek alapján állítják majd össze az új tankönyvet. A szerkesztőségünkhöz eljutott értesülések szerint a Magyar Nemzeti Tanács megbízott egy szerzőt, hogy dolgozza ki a középiskolák első osztályos tantervét magyar nyelvből, ez viszont késve történt meg, mert a múlt héten jelezte a minisztérium, hogy egy hét múlva – tehát már ezen a héten – le is kell adni, ez azonban képtelenségnek bizonyult.

Annak igyekeztünk utánajárni, hogy mi volt e késedelem oka. Annál is inkább, mert már évek óta szerencsés esetben heteket, de sokkal inkább hónapokat késnek a magyar tankönyvek. Az mindinkább világossá válik, hogy ennek az okait a tanterv- és a tankönyvírás túlbonyolított folyamatának legelső lépéseinél fel lehet fedezni.

TELJESÍTHETETLEN HATÁRIDŐK

Soós Mihály, a Magyar Nemzeti Tanács oktatási kérdésekkel megbízott hivatalnoka lapunknak elmondta: január 25-én kapott az MNT a Tartományi Oktatási Titkárságtól felkérést a tantervek kidolgozására magyar nyelvből és irodalomból a gimnáziumok, a három- és négyéves szakközépiskolák első osztályai számára. – Ebben a felkérésben az állt, hogy a munkával legkésőbb január 28-áig el kell készülni. Mivel ezt a határidőt teljesíthetetlennek tartottuk, a titkársághoz fordultunk, s ekkor derült ki, hogy január 11-én már küldtek egy e-mailt az MNT-nek, ám az nem jutott el hozzánk. Tizenkilenc éve nem készült anyanyelvből új tanterv a középiskolák első osztályosai számára, ezért tájékozódtunk, korábban kik írtak tanterveket, és igyekeztünk a legmegfelelőbb szakembereket felkérni, így az újvidéki Magyar Tanszékhez fordultunk. A tartományi titkárság időközben ismét hozzánk fordult, hogy 7-éig küldjük el a kész tanterveket. Később 14-ére módosult a határidő: az Oktatási és Nevelési Minőségfejlesztő Intézetbe addig kellett volna elküldeni a kész tanterveket, ez volt a végső határidő, hogy ne fusson ki az időből az elfogadásuk és a tankönyv megírása. Mi 9-én küldtünk a Tanszéknek egy levelet, hogy ha lehetne, 14-éig el kellene küldeni a kész anyagot. Ezt nem sürgetésnek szántuk, de szorított minket az idő. Még egyszer beszéltünk a tanszékvezetővel, egyetértettünk vele abban, hogy ez komoly, nagy odafigyelést igénylő munka, szélesebb körű konzultáció kell hozzá, tehát nem lehet elkapkodni. Ezért úgy egyeztünk meg, hogy egy hónap alatt, vagyis február végéig, március elejéig készítik el a szakemberek az anyagot. Ha történetesen január 11-én megkapjuk az e-mailt, akkor is ugyanaz lett volna a helyzet, mint ami most: nekünk és a tankönyvszerzőknek is túl rövid határidőt szabtak, amit képtelenség teljesíteni.

MINDENT AZ UTOLSÓ PILLANATBAN

A Magyar Nemzeti Tanács az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéket kérte fel. Dr. Láncz Irén tanszékvezető a Magyar Szónak nyilatkozva elmondta: a tantervírásra február 2-án kaptak felkérést az MNT-től. A határidő 14-e volt. – Ennyi idő alatt képtelenség lett volna elkészíteni, ezért megbeszéltük, hogy ezt még megtoldjuk, hogy az én kollégáim is annyi időt kapjanak, mint a többi tantervíró, hiszen három tanterv elkészítéséről van szó. Felmerül a kérdés: az Oktatási Minisztérium miért nem indítja be idejében ezt a folyamatot? A minisztérium elküldte a Tartományi Oktatási Titkársághoz a felkérést, az továbbította a nemzeti tanácshoz, amely végül is gyorsan intézkedett. Remélem, egy hónapon belül elkészül a három tanterv. Dr. Rajsli Ilona készíti a nyelvtani, dr. Bence Erika az irodalmi, dr. Horváth Futó Hargita pedig a módszertani részt. Tankönyv is készül, nem csodálkoznánk, ha felkérés érkezne arra, hogy azt is állítsuk össze, mégpedig minél gyorsabban, mert még több instancián kell átmennie a tantervnek és a kéziratnak is, mire tankönyv lesz belőlük. Őszre szeretnék megjelentetni az új tankönyvet, de ezek ismeretében kérdéses, hogy el lehet-e addig készíteni. A tanterven és a tankönyvön is sokat kell változtatni, s ez bizony hosszú időt vesz igénybe.

VÁLASZ NÉLKÜL A MINISZTÉRIUM ÉS A TITKÁRSÁG

Az Oktatási Minisztériumból még nem kaptunk választ arra vonatkozólag, hogy mikor adtak megbízatást az anyanyelvi tantervek elkészítésére. Mint ahogyan dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkárt sem sikerült elérni sem csütörtökön, sem pénteken, hogy nyilatkozzon arról, mikor kapták az utasítást, hogy a nemzeti tanácsoknak továbbítsák a megbízást a szerzők kijelölésére. Így azt sem tudtuk meg, hogy minden nemzeti tanácsnak egy időben küldték-e el a felkérést, valamint hogy a többi nemzeti tanácstól visszaérkeztek-e már a kész tantervek.

A fentiekből az szűrhető le, hogy az Oktatási Minisztérium megint elkövette a korábbi évek hibáját: nem szeptemberben kezdett hozzá a tantervek kidolgoztatásához, hanem hónapokkal később. Ezzel pont azoknak szab szűkös határidőt, akiknek nem lenne szabad: a szakembereknek. A tanterv és majdan a tankönyv kézirata is megfordul az Oktatási Minisztériumban, az Oktatási és Nevelési Minőség-ellenőrző Intézetben, a Tartományi Oktatási Titkárságnál, a Magyar Nemzeti Tanácsnál, az Országos Oktatási Tanácsnál. Nem feltétlenül ebben a sorrendben járják be az utat, sőt lehet, hogy még legalább egy intézményt ki is felejtettünk a felsorolásból. Azt is bele kell kalkulálni, hogy a tanterv és a tankönyv jóváhagyása egyik-másik helyen nem csupán néhány napot, hanem egy-két hetet is igénybe vesz. Arról nem beszélve, hogy a tankönyvírás sem egy-kéthetes munka. Ha mindezt végiggondoljuk, akkor tényleg képtelenségnek tűnik, hogy szeptember 1-jén e most készülő tanterv alapján új tankönyv kerül a magyar diákok elé.

Útvesztőben a közvélemény tájékoztatása

Az Oktatási Minisztériumban a kilencvenes években egyik-másik miniszter-helyettestől is lehetett információt kapni. Igaz, volt, amikor megkérdezték, hogy magyarországi lapnak tudósítunk-e. A Đinđić-kormány, azaz Gašo Knežević minisztersége idején volt a legkönnyebb együttműködni a minisztériummal, készségesen álltak a rendelkezésünkre. Azóta viszont egyre nehezebb. Olvasóink talán még emlékeznek rá, amikor megírtuk, hogy tavaly 7-8 kérdést is feltettünk arra vonatkozólag, mikor kerül át a tanári szakvizsga Vajdaságba (ez az óvónőknek, a tanítóknak, a magyar szakos tanároknak sokat jelentene, van, aki 5-6 éve vár rá). A válasz néhány nap múlva, pénteken délután 4 óra előtt 5 perccel érkezett meg, s így hangzott: „A szeptemberben elfogadott oktatási törvény 21. szakasza rendelkezik az átruházásáról.” – Akkor ez miért nincs így? – tettük fel a kérdést. A sajtó tájékoztatásával megbízott hölgy szó szerint megismételte az előző választ, majd letette a telefont. Most megint a minisztériumhoz fordultunk, ám – mivel csütörtökön telefonon kétszeri próbálkozással sem jártunk szerencsével – e-mailben tettük fel a kérdéseinket. Pénteken délelőtt ismét felhívtuk a minisztérium sajtószolgálatát, mondván: tegnap elküldtük a kérdéseinket. – Majd megnézem, hogy megérkeztek-e. Mikor is küldték őket? Tegnap? Igen, itt vannak, majd elolvassuk őket és a jövő héten kapnak választ rájuk – válaszolta. A minisztériumban ugyanis nagyon nehéz eljutni az újságíróknak az illetékesekhez: a sajtósokon keresztül vezet az út, vagy tőlük érkezik a kurta válasz.

A Tartományi Oktatási Titkárságnál is az a szabály, hogy a titkár nyilatkozik, illetve ő jelöli ki a válaszadókat. Decemberben, amikor a nyolcadikos magyar tankönyvek késéséről írtunk – mivel a titkár bokros teendői miatt nem volt elérhető –, e-mailben küldtük el kérdéseinket, de a titkárság a mai napig adós a válasszal.