2024. július 17., szerda

Felkarolni a tehetségeket

Vajdaságban tizennégy tehetségpont működik – Akire nem figyelnek fel időben, annak a tehetsége elkallódik

Felfedezni és kibontakoztatni a tehetséget – ezzel a céllal hozták létre mintegy két évvel ezelőtt Magyarországon a Magyar Géniusz Programot, mellyel nemcsak az anyaországi, hanem a határon túl élő magyar gyerekeket is szeretnék felkarolni, így a vajdasági fiatal tehetségeket is.

A program feladata, hogy a magyarlakta területek egészét lefedő hálózatot hozzanak létre, és minél több úgynevezett tehetségpontot alakítsanak ki. Ebbe nemcsak iskolák, hanem magánszemélyek, civil szervezetek és minden olyan intézmény bekapcsolódhat, ahol fontosnak tartják a tehetséges gyerekekkel való foglalkozást és lehetőség van a képességeik fejlesztésére. Eddig összesen 400, ezen belül Vajdaságban tizennégy tehetségpont működik, és a cél, hogy ez a szám tovább növekedjen, és minél több középiskolát is bekapcsoljanak.

Vajdaságban a Szabadkai Tehetségpont alakult meg elsőként, aminek több alapítója is van, egyik közülük a Majsai Úti Általános Iskola.

– A tehetségpont nem csak az iskolák bekapcsolását segíti elő, de mégis mi vagyunk a legalkalmasabbak erre, hiszen itt van a legtöbb gyerek, és a legtöbb pedagógus, akik megállapíthatják, kiben rejlik tehetség – mondja Tóth Szilvia magiszter, az iskola igazgatónője. – Ez nem egyszerű feladat, hiszen míg hamar felismerhető, hogy egy matematikai zsenivel van dolgunk, vagy a képzőművészet terén emelkedik ki a diák, addig azt, hogy például kiből lehetne nagyon jó jogász, orvos vagy politikus, azt nagyon nehéz felfedezni. Akire pedig nem figyelnek fel időben, annak a tehetsége elkallódik. Sokáig, ha fel is ismerték, hogy egy-egy diákban milyen képességek rejlenek, nem nagyon tudták azt hogyan fejleszteni vagy kihez fordulni. A szülők sem nagyon tudták, mit is tegyenek, ha pedig az iskolában ismertük fel, hogy a gyerek tehetséges valamiben és ezt közöltük a szülőkkel is, jó néhány esetben megijedtek ettől, nem tudtak mit kezdeni gyermekük tehetségével. Sokáig a pedagógusaink sem voltak elég képzettek az ilyen gyerekekkel való foglalkozáshoz, egészen mostanáig, ugyanis nemrég továbbképzésen vettek részt, hogy a gyakorlatban fel tudják fedezni a tehetségeket és fejleszteni tudják őket. Ami külön öröm számomra, hogy a 2009-es oktatásügyi törvényben is felismerték ennek fontosságát, és említést tesznek róla, hogy a tehetségekkel külön lehet foglalkozni, egyéni fejlesztési terv által, erre pedig eddig nem volt példa.

A tehetségekkel való törődés nem feltétlenül külön órákat vagy foglalkozásokat, képzéseket jelent a gyakorlatban, a tanácsadás és személyre szabott információk átadása, például a pályaválasztás terén, úgyszintén nagyon fontos feladat. A programnak ez is nagy előnye, hiszen a tehetségpont-hálózat révén könnyebb rátalálni a megfelelő intézményre, szervezetre, vagy bizonyos esetekben tanácsokkal tudják egymást segíteni.

A Majsai úti iskola elsősorban a sportban kiemelkedő diákokkal foglalkozik. Az elmúlt években egy jól felszerelt tornatermet igyekeztek kialakítani, sportpályákat építettek, így tenisz-és kézilabdapályával is rendelkeznek. A jövőben mindenképpen aktívabban szeretnének foglalkozni azokkal a diákokkal is, akik más területen jeleskednek, de pillanatnyilag a sportra koncentrálnak és szeretnének majd önálló tehetségpontként működni, mint például az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete, vagy a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola.

Február elején került sor a Tehetségpontok II. Országos Konferenciájára is, amin a vajdasági tehetségpontok képviselői is megjelentek. A konferencián a szakmai feladatokról és a tehetségpontok jövőjéről is szó esett, a résztvevőknek pedig lehetőségük volt megismerkedni egymással és tapasztalatot is cserélhettek.