2024. augusztus 17., szombat

Vajdasági vers magyarországi irodalomkönyvben

A szabadkai Móra Regina A tékozló fiú című költeményét ismerhetik meg a középiskolás diákok

– Ezek szerint tanagyag lesz a verse? – így reagáltam a hírre, amikor megtudtam, hogy a Színek című verseskötetéért Sziveri-díjban részesült Móra Regina egyik költeménye bekerül egy magyarországi tankönyvbe.

– Úgy tűnik, igen. Meglepődtem, amikor Fűzfa Balázs elkérte a versemet, hogy megjelentesse a most készülő irodalomkönyvében, de nagyon boldog voltam, és persze örömmel mondtam igent, hiszen ezt nagy megtiszteltetésnek érzem – mondta el a szabadkai szerző, akinek a Színek című első verseskötetében megjelent A tékozló fiú című versét ismerhetik meg a diákok a dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész által írt tankönyvből.

Fűzfa Balázs levélben ismertette Reginával, hogy a verse az irodalom_9 (igen, ez a könyv címe, így, kisbetűvel írva) című kötetbe kerül, ami a tervek szerint júliusban jelenik meg a Krónika Nova Kiadó gondozásában. A szöveg – mivel egy bibliai motívumhoz kötődik – a Bibliáról szóló részben lesz megtalálható.

– A bibliai tékozló fiú motívumát tárgyalja a vers, melyet Ferenczy Károly A tékozló fiú hazatérése című festménye ihletett, amely az egyik legkedvesebb festményem, mert a gesztusokból, mimikából kiolvasható az egész bibliai részlet (Biblia/Újszövetség/Lukács evangéliuma 15./Példabeszéd az apa két fiáról). Aki nem szeret olvasni, megnézi a festményt, és mintha olvasta volna ezt a részt a Bibliából. Az ezen látható mozdulatokat, testtartást, távolságtartást, arckifejezést próbáltam a színekkel együtt belehelyezni a versembe – mondta el nekünk alkotásáról Móra Regina.