2024. augusztus 17., szombat

Éljen a szerelem!

Heck Paula is játszik a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház következő előadásában

Régi idők színházi világával foglalkozik szerzői projektumában Tolnai Szabolcs rendező. Mindennek eredménye április 19-én lesz látható a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. Ekkor mutatják be az Éljen a szerelem! című előadást, amelyben Béres Márta, Mészáros Árpád, Mészáros Gábor és Mikes Imre Elek, a Kosztolányi Színház színművészei mellett G. Erdélyi Herminát, Greguss Zalánt és Pletl Zoltánt láthatjuk, valamint Heck Paula nyugalmazott színésznőt is, aki örömmel vállalta a fellépést. Ő formálja majd meg a Csárdáskirálynő idős Szilviáját, aki visszatekint életére.

– Amikor a szabadkai Népszínház régi épületének elhagyatott, széteső színpadán forgattam, eszembe jutott, milyen is lehetett az a színházi világ, amikor még ezen a színpadon játszottak. Azt gondoltam, izgalmas lenne megidézni azokat a nagy szerepeket. Közben Magyarországra kerültem, és inkább filmmel foglalkoztam, de az ötletet nem vetettem el, és amikor Urbán András megkeresett, hogy lenne-e kedvem a Kosztolányi Színházban dolgozni, elmondtam neki ezt az ötletet. A darabban a Csárdáskirálynő, Crnjanski Álarcok című drámája és Rilke-művek kapnak helyet. Mi egy új történetet hozunk létre, magunk teremtünk mindezekből új világot. A népszínművek, az operettek csillogó világa révén is megfogható a világunkhoz való viszonyunk – mondta el Tolnai Szabolcs.

– Érdekes megtapasztalni, hogy Szabadkán mekkora nosztalgiával gondolnak arra a színházi miliőre. Érdekes lesz feltárni ezt a világot, és bizonyára izgalmas lesz Heck Paulával dolgozni, hiszen neki teljesen más színházlátása van – hallottuk Béres Mártától, a rendezőtől pedig megtudtuk, hogy az idős művésznőt a próbafolyamat vége felé kapcsolják be a munkába.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban felújítás miatt március 14-éig nem lesznek előadások. Mint megtudtuk, a színpadtechnikát teszik még megfelelőbbé a színház igényeihez.