2024. augusztus 17., szombat

Tanulás klikkeléssel

Internetes portál segítségével készülhetnek a felvételire a diákok

Március 1-jétől látogatható a Magyar Nemzeti Tanács felvételi-felkészítő portálja, a http://felkeszito.mntosztondij.org.rs, ahol az érdeklődők kilenc tantárgyból (matematikából, kémiából, biológiából, történelemből, magyar nyelvből és irodalomból, informatikából, földrajzból, angol és német nyelvből) találhatnak felkészítő anyagot. Az első öt tantárgy anyagát a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, a többit pedig a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium dolgozta ki. A cél, hogy korszerű módszerrel széles körű tájékoztatást nyújtsanak a megmérettetés álló diákoknak.

Lengyel László, az MNT felsőoktatási tanácsosa elmondta, az oldalon megtalálhatóak a Szerbiában államilag támogatott hallgatói helyeket kínáló karok linkjei, melyekre kattintva megjelennek a felvételi tantárgyak. A rendszer bővíthető, a diákok jelezhetik igényeiket, így – a megfelelő tanár segítségével – arra is van lehetőség, hogy például olyan tantárgyakból is legyen felkészítő anyag, amelyek egyelőre még nem találhatóak meg a honlapon.

– A diákoknak a weboldalon való tájékozódásban a tanár is tud segíteni, de mivel fórum is van, egymásnak is adhatnak tanácsokat. Jó dolog, ha az azonos érdeklődésű diákok egy portálon „találkoznak”, és így kapcsolatba léphetnek egymással. Tehát ez egy abszolút interaktív dolog lesz, noha még csak az első szakasznál tartunk. Feltettünk a tantárgyakhoz típusfeladat-gyűjteményt, ám ez nem azt jelenti, hogy csak ebből kellene tanulni, hiszen ez mindössze segít átlátni, hogy a felvételizőre milyen típusú feladatok várnak. Persze ez csupán segédanyag a tankönyveikhez. Azt szeretnénk elérni, hogy a diákok több szakirodalmat használjanak a felkészülésük során, és ne csak egy másvalaki által összeállított jegyzetet biflázzanak be fejből, hanem tegyenek fel kérdéseket, és ezek alapján kezdjenek el szélesebb körben böngészni, felkutatni a válaszokat és úgy tanulni. A második fázisban az oldalra gyakorló tesztek kerülnek fel. A tanárok a most felkerülő anyagból tudásfelmérőket készítenek, s a program a diákoknak ezek kitöltésénél azonnal jelzi majd, hogy jó vagy rossz válaszokat adtak. Mindig más lesz az előhívott teszt, a program megváltoztatja a kérdések sorrendjét, hogy a tanulók ne magolhassanak. Ez várhatóan két-három hét múlva történik meg. Ezután pedig segédanyagok is felkerülnek. A tanárok látni fogják a tesztek alapján és a diákok visszajelzéseiből, hogy például melyik anyagrészt kell bővíteni vagy másként elmagyarázni, mint ahogyan az a tankönyvekben van, s ezekhez készítenek kiegészítő anyagokat.

A portál tehát máris látogatható, és az elképzelések szerint az interaktív időszaka júniusig tart, eddig lesznek elérhetőek a tanárok online kapcsolattal.

– Júniusig szeretnénk folytatni ezt az interaktív folyamatot. Addig a tanároktól azt kérjük, hogy heti rendszerességgel frissítsék az anyagokat, nézzék át a teszteket, tegyenek fel új feladatokat, válaszoljanak a kérdésekre. Minden tantárgynak van egy felelőse. Van olyan tantárgy, amelyen többen dolgoznak, tehát bevonták egymást a kollégák, és megosztották a feladatokat. Ezt az aktív tevékenységet, úgy gondoltuk, nem célszerű júniusnál tovább húzni, mert idő kell a tudás leülepedéséhez, és a tanároknak is rengeteg teendőjük akad az év végén az iskoláikban. Persze az anyagok még azután is fent lesznek az oldalon, augusztusban, sőt szeptemberben is, de nem kérhetjük arra a tanárokat, hogy a nyári hónapokban is ilyen aktivitással működjenek. Nem az a cél, hogy a felvételi előtti napokban csodák történjenek, hanem az, hogy a honlap ráirányítsa a figyelmet a tervezett, folyamatos, rendszeres tanulásra. Tehát módszertanában is arra késztesse a diákot, hogy részt vegyen ebben a folyamatban, és ne az utolsó pillanatban akarjon mindent megtanulni. Napról napra, vagy hétről hétre látogasson el az oldalra, találjon ott új feladatokat, tegye fel a kérdéseit.

A felkészítő oldalra bárki bejelentkezhet, de nem automatikusan. Az MNT iskolalátogatási programja során összegyűjtötték a diákok e-mail elérhetőségeit. Azok is, akik nem voltak jelen az iskolalátogatáskor, illetve bárki, aki az idén felvételizne, bejelentkezhet a portálra. Az érdeklődők az mntosztondij@gmail.com e-mail címen jelezhetik regisztrálási igényüket. A bejelentkezés igénylésekor alapinformációkat kérnek tőlük (például tanárról vagy felvételire készülő diákról van-e szó, esetleg látogató szeretne lenni, a felvételiző diák melyik karra jelentkezik és milyen tantárgyakból kell felvételiznie stb.), és két-három napon belül meg is kapják a felhasználónevüket és jelszavukat.

Mindemellett áprilisban és májusban tantermi foglalkozásokat is szerveznek majd a zentai és a szabadkai tehetséggondozó gimnáziumokban, ez fogja kiegészíteni a most indított rendszert.