2024. augusztus 17., szombat

Ketten egy katedrán

Tanítók mellé kerülő munkanélküli pedagógusok érkeznek az iskolákba: egy év munkaviszony után joguk lesz a licencvizsgához

Néhány szabadkai általános iskolában hétfőn megkezdődött azoknak a 30 évnél fiatalabb, oklevéllel rendelkező, jelenleg munkanélküli pedagógusoknak a meghallgatása, akik afféle segédtanítókként egy évig munkaviszonyba kerülhetnek az iskolákban havi 14 ezer dináros juttatásért (az egyetemet végzettek számára), amelyet a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat biztosít. Ahogyan azt a szabadkai Majsai Úti Általános Iskolában és a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában megtudtuk, az iskolák elmondhatták, hogy hány ilyen pedagógusra lenne szükségük, majd a szolgálat eljuttatta a programban részt venni kívánók elérhetőségét a tanintézményeknek. A Majsai úti iskola 2 szerb és 2 magyar ajkú tanítót és egy iskolapszichológust is kért. A jelentkezők – többen érkeztek, mint amennyire az iskolának szüksége van – tegnap már jártak is megbeszélésen az igazgatónőnél, s majd az iskola választja ki közülük a leendő munkatársakat.

– A szolgálat hirdette meg a projektumot, hogy a fiatal pályakezdő pedagógusoknak ilyen formában segítsenek. Egy évre szól a szerződésük, s azután ezeknek a pedagógusoknak joguk lesz a licenc megszerzésére. Az iskolának ez nem jelent semmilyen anyagi megterhelést, ugyanakkor óriási segítséget jelent a hátrányos helyzetű, a nehezebben beilleszkedő, a tehetséges gyerekekkel való foglalkozásban. Saját osztályuk nem lesz, de úgy képzeltük el, hogy ezek a hozzánk érkező tanítók egyéni foglalkozásokat is tarthatnak, valamint számíthatunk rájuk a szünetekben az ügyeletességnél és akkor is, ha helyettesíteni kell valamelyik tanítót. Szeretnénk még annyival megkönnyíteni a dolgukat, hogy – a községi elöljárókkal megbeszélve – az autóbuszköltségeket kifizetjük nekik, hogy az iskolába jutást se kelljen ebből a szerény összegből fizetniük, hanem csakúgy, mint minden alkalmazottnak, aki 2,5 kilométernél távolabb lakik, nekik is járjon az autóbuszköltség megtérítése – mondta el Tóth Szilvia igazgató.

A szabadkai Jovan Jovanović Zmaj iskola egy szerb és egy magyar tanítót kért. Šelken Klaudia igazgatónőtől megtudtuk, hogy hamarosan náluk is megtörténik a beszélgetés az igényeltnél várhatóan több jelentkezővel. Náluk egy-egy tanító bent lesz majd a tanórákon, és a tanulók között járva segít az individuális fejlesztési terv megvalósításában, tehát figyelmet fordít majd a tehetséges tanulókra és a különleges bánásmódot igénylő diákokra is.