2024. augusztus 17., szombat

Az ügynökök a paradicsomba mennek

MAGYAR FILM 2011

Bár februárra vártuk a rendezvényt, a Magyar Filmszemle májusi időpontra halasztásával a Magyar Film 2011 elnevezésű filmnapok is májusban érkeznek el hozzánk. Május 17-e és 22-e között a kortárs magyar filmek délvidéki hetén 11 vajdasági településen mutatnak be válogatást immár tizenharmadik alkalommal a tavalyi és az idei Magyar Filmszemlén szereplő alkotásokból.

– Célkitűzésünk a kezdetektől a kortárs magyar játékfilmek megismertetése és népszerűsítése a határon túli, vajdasági magyar és nem magyar nézőkkel. Szerénytelenség nélkül állítjuk, hogy a határon túli magyar térségek közül elsőként ismertük fel a magyar–magyar kulturális kapcsolatok ilyen jellegű rendezvények általi folyamatos ápolását – mondta el Siflis Zoltán filmrendező, a szervezőbizottság elnöke és a filmek válogatója.

(Pillanatkép a Bibliotheque Pascal című filmből )

A magyar filmhét tíz napja alatt évente 2800–3000 nézője van a filmeknek. Az elmúlt több mint egy évtized alatt huszonötezernél is több vajdasági néző látta az új magyar játékfilmeket, és személyesen is találkozott az alkotóikkal, szereplőikkel. Most is vendégül látnak majd alkotókat, sőt beszélgetéseket is szerveznek.

Tavaly kilenc településen vetítettek, az idén már tizenegy község kapcsolódott be: Szabadka, Magyarkanizsa, Topolya, Zenta, Újvidék, Temerin, Kishegyes, Ada, Becse, Csóka és Nagybecskerek.

A szervezők 16 játékfilmet és egy-két dokumentumfilmet terveznek bemutatni.

– Szeretnénk, ha a közönség láthatná például a Bibliothéque Pascal című filmet, amelynek rendezője Hajdu Szabolcs, Kocsis Ágnes filmjét, a Pál Adriennt, Dézsy Zoltán Az ügynökök a paradicsomba mennek című alkotását, Dyga Zsombor Utolérjét, az East Side Stories címűomnibuszfilmet, amelynekBollók Csaba, Bodzsár Márk, Török Ferenc és Hajdu Szabolcs a rendezője. De szeretnénk, ha a mozivászonra kerülhetne Mundruczó Kornél Szelíd teremtés – A Frankenstein terv című filmje,A halálba táncoltatott lány című Hules Endre-film és Dyga Zsombor Köntörfalakja is. A tervek között szerepel, hogy bemutassuk a Puskás Hungaryt, Almási Tamás dokumentumfilmjét és a Mészáros Antónia Megtagadva című drámai dokumentumfilmjét. Ezek az elképzeléseink, amelyek persze csak akkor valósulhatnak meg, ha a producerek engedélyezik a vetítést.