2024. augusztus 17., szombat

Péterrévén a Fekete Péter

VAJDASÁGI MAGYAR AMATŐR SZÍNJÁTSZÓK XVI. TALÁLKOZÓJA
(Az Antal László tervezte plakát)



– A két világháború között gazdag színjátszó mozgalom működött vidékünkön, a kis falvaknak is megvoltak az amatőr színjátszó csoportjaik. 1992-ben a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség alakuló közgyűlésén a program második pontja volt ennek a mozgalomnak az újjáélesztése. A programpontból tett lett, s az idén immár az amatőr színjátszóink 16. találkozóját tartjuk meg – hallottuk dr. Szöllősy Vágó Lászlótól, a VMMSZ főtitkárától.

Sutus Áron, a VMMSZ és Gondi Martina, a VMMI munkatársa ismertetve az idei programot elmondta: Péterrévéről, Adáról, Bácsfeketehegyről, Bácsgyulafalváról, Bácskertesről, Bezdánból, Csókáról, Gombosról, Kisoroszról, Magyarkanizsáról, Nagykikindáról, Temerinből, Topolyáról, Tóbáról, Zentáról és Verbászról összesen 17 csoport jelentkezett, 373 amatőr színjátszó érkezik Péterrévére, hogy április 1-e és 10-e között részt vegyen a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVI. Találkozóján.

– Lesz olyan nap, amikor három előadást is láthat a közönség. A darabválasztásnál igen bátrak voltak a csoportok. Ez a találkozó egyébként, úgy tűnik, a zenés darabok fesztiválja lesz: a zentaiaktól A padlást, a bezdániaktól a Fekete Pétert, a bácskertesiektől az Ének az esőbent láthatjuk majd, de persze a vígjátékok sem maradnak el, sőt dráma is lesz, egyszóval színes programra számíthatunk. Az utolsó délutánon a színjátszók szakmai tréningen vehetnek részt Gyombolai Gábor színész-drámatanárral, az óvodásoknak Hajnal Anna könyvtáros, az általános iskolásoknak pedig Vörös Imelda színésznő tart foglalkozást. Az idén is mindennap kézbe vehetjük majd a Súgót, a találkozó kiadványát, amelybe – a helyi iskolával együttműködve – reményeink szerint a diákok írásai is bekerülnek.

Természetesen ezúttal is kiosztják majd a legjobbaknak járó elismeréseket: a Pataki László-díjat a legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásért, a Bambach Róbert-díjat a legjobb alternatív/új formákat kereső előadásért, aGaray Béla-díjat a közösségteremtő tevékenységért, valamint a színészi díjakat és a közönségdíjat. A díjátadó ünnepség után a hagyományokhoz híven egy hivatásos színház egyik előadását láthatja a közönség, ezúttal a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Terápia című nagy sikerű darabját.