2024. július 17., szerda

Villámok a kémcsőben

Kárpát-medencei Kémia Tábor volt Zentán
A szabadtéri kísérlet során lila jódfelhő képződött (fotó: Gergely József)

Zentán a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium szervezésében vasárnap látványos kísérletsorozattal zárult a IV. Kárpát-medencei Kémia Tábor, amelyre a vajdasági középiskolai diákok mellett szinte az egész Kárpát-medencéből érkeztek részvevők. Az idei tábort annak jegyében szervezeték meg, hogy Szent-Györgyi Albert 75 éve vette át a Nobel-díjat.

Az idei kémiai tábort dr. Tóth Anikó Magyarország szabadkai főkonzulátusának munkatársa nyitotta meg. Amint azt a főszervező Szórád Endre kémikus elmondta, a program pénteken gyárlátogatással és városnézéssel kezdődött, ellátogattak a régi mesterségek házába és a városháza emlékkilátójába is:

– Magyarországról érkeztek diákok, és Erdélyből, ahonnan többen jöttek, mint a korábbi években. A Felvidéket is szerettük volna bekapcsolni, de rajtunk kívül álló okok miatt az ottani kollégák nem tudtak diákokat hozni Zentára. Összesen 50 diák és 35 tanár vett részt a háromnapos tábor munkájában. Az Alltech fermentációs üzem az egyik támogatója a táborunknak, itt a részvevők megismerkedtek a termeléssel és az új víztisztítóval. Szombaton és vasárnap szakmai elődadások és érdekes foglalkozások, újszerű motiváló kísérletek voltak műsoron. Arra törekedtünk, hogy az elmélet mellett a diákok minél több feladatot oldjanak meg, minél több kísérletet mutassunk be.

Előadók érkeztek többek között az újvidéki Természettudományi Egyetem több karáról, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékéről, SZTE Gyógyszerésztudományi Karáról, a budapesti ELTE-ről stb. Nagyszerű előadásokat hallhattunk szombaton és vasárnap, mind nagyon érdekes volt. Külön örülök, hogy az idén nagyobb hangsúlyt fektettünk a gyakorlati foglalkozásokra. A gyerekek dr. Riedel Miklós, az ELTE Fizikai-Kémia Tanszék tanára irányításával gyorstesztekkel környezetvizsgálatokat végeztek. Árus Dávid doktorjelölt pedig újszerű, motiváló kísérletekbe vonta be a diákokat, amelyekből a részvevő tanárok is ötleteket meríthettek a kémia oktatásához. Bicskei Erzsébet a csókai Vegyészeti és Élelmiszeripari Középiskola tanára csoportmunka keretében bemutató kísérleteket tartott. A Bolyai volt diákjai, köztük kémia szakos hallgatók közül is többen eljöttek, beszámoltak egyetemi tapasztalataikról, élményeikről – foglalta össze röviden a kémia tábor munkáját Szórád Endre. A tábort többek között támogatta a Richter Gedeon gyógyszergyár, a községi önkormányzat és az Alltech-Szerbia Rt.

A magyarországi Curie-versenyek fő szervezője dr. Török Istvánné, a Curie Alapítvány Kuratóriumának elnöke a zentai táborral kapcsolatban elmondta, hogy már hagyományossá vált, hogy a Curie-verseny győztesei és kísérő tanárai meghívást kapnak a zentai Kárpát-medencei Kémia Táborba. A Bolyai Gimnázium legjobb vegyészeit viszont szeretettel várják a magyarországi kémiai verseny országos döntőjére.