2024. augusztus 17., szombat

Kosztolányi-talány

Városjáró műveltségi vetélkedő a szabadkai Kosztolányi Dezső Napokon

Igazán izgalmasra sikerült a szabadkai Kosztolányi Dezső Napok rendezvénysorozat középiskolások számára szervezett, Kosztolányi-talány nevet kapott műveltségi vetélkedője. A mintegy 100 szabadkai, zentai, topolyai, zombori diák 23, négy fős csoportokba verődve portyázott a városban, a feladatuk ugyanis az volt, hogy bejárják azokat a helyszíneket, amelyek valamilyen módon Kosztolányihoz köthetők. A gimnáziumban, a vasútállomáson, a Városi Múzeumban, a Kosztolányi Dezső Színházban, a Sétaerdőben és a diákok kezébe nyomott térképen feltüntetett egyéb helyszíneken azután a versenyzők megkapták a feladataikat, volt, hogy kérdésekre kellett válaszolniuk, máskor le kellett fényképezniük valamit. A vetélkedő fő szerkesztője Hicsik Dóra könyvtáros volt, akinek Raffai Judit, Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutatók és Micskó Éva , a könyvtár informatikusa nyújtott segítséget. A kalandozásra indulás előtt a vetélkedő résztvevőit Lovas Ildikó író, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa üdvözölte, és azzal indította útjára a tanulókat, hogy szippantsák magukba Kosztolányi szellemiségét és vigyenek belőle magukkal, raktározzanak el magukban valamit abból, amit Kosztolányi is fontosnak tartott.

A versenyzők teljesítményét Hózsa Éva és Bálint Irén tanárok, valamint Ágoston Pribilla Valéria, a könyvtár igazgatóhelyettese és Hicsik Dóra értékelték, és 3 első, 10 második és 10 harmadik díjjal valamint az ezzel járó könyvcsomaggal jutalmazták a tanulókat. A legeredményesebb a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola csapata, a szabadkai Politechnikai Középiskola egyik csapata (az induló öt csapatból) és a szintén szabadkai Svetozar Marković Gimnázium egyik csapata lett (ebből az iskolából négy csapat érkezett).

A rendezvénysorozat ma, pénteken 10 órától tudományos tanácskozással folytatódik. Pomogáts Béla tart előadást Három Esti Kornél-vers címmel, majd Bányai János Bori Imre Kosztolányija és Esterházy Péter Estije, Szajbély MihályEgy Esti Kornél-történet elsődleges (hírlapi) kontextusa, Bengi LászlóHatár-átlépések Kosztolányi Dezső: Esti Kornél: Barkochba és Virág Zoltán Esti Kornél víztükrei címmel. 12 órakor a Kosztolányi- lapozóban bemutatják az elmúlt év könyvújdonságait, 13 órakor pedig megkoszorúzzák a Kosztolányi-emléktáblát és Kosztolányi mellszobrát. A szoborra tegnap már került egy koszorú, a Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület helyezte el a megemlékezés virágait.