2024. július 17., szerda

Itt az ideje köszönteni a Tavaszt!

Megnyitotta kapuit a XLIV. KMV döntője Óbecsén

Pénteken délután a SAMBANSA dobosainak kicsi – háromszemélyes –, de annál nagyobb intenzitású különítménye dobolta ki, hogy – aki bújt, aki nem – beindult a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének XLIV. döntője Óbecse művelődési házának színpadán. Ezt követően az egybegyűlteket – a versenyzőket, tanáraikat, a sajtó képviselőit és a közönséget – Knézi Péter polgármester köszöntötte. Felhívta a nagyérdemű figyelmét, hogy – tekintet nélkül a borongós és csepergős időjárásra – itt az ideje köszönteni a Tavaszt, hiszen a szívekbe mindig ilyentájt érkezik el a Kikelet. Beszédében hangsúlyozta, hogy mindenki, aki ezen a rendezvényen megmérettetik, nagykövete nemzeti és kulturális értékeinknek, s egyúttal kijelentette, hogy a KMV az utóbbi években egyre újabb és sajátosabb értékeket és minőségeket mutat fel, ami igen örvendetes.

– Barátkozzatok! – szólt beszéde végén. – Hiszen a megmérettetésen túl elsősorban emiatt vagytok itt. És jöjjetek vissza jövőre is, Óbecse szeretettel vár benneteket évről évre.

Knézi köszöntését követően azonnal kezdetét is vette a KMV beszédművészeti vetélkedője, amelynek produkcióit a Jankovics Andrea és Kálló Béla színművészek, valamint dr. Bene Annamária egyetemi tanár alkotta zsűri bírálta el.

A rendezvény évről évre egyre tömegesebb, Vajdaság legkényelmesebb színházi ülőhelyei ezúttal is már a startnál megteltek. Bár ha a versengő fiatalok létszámát tekintjük, ez magában is tömeges: az első napon 11 versmondó, 3 drámai monológgal részt vevő, 12 prózamondó, 6 népmesemondó és 10 verséneklő mérettetett meg a deszkákon.

A nap végén a művelődési ház klubtermében, a Scenában Képes Ifjúság-közönségtalálkozóra és – egy igazán sajátságos „vajdaikumra” – South Park-bábjátékra került sor, hogy még színesebbé váljon a vajdasági középiskolások legnépszerűbb rendezvénye.