2024. augusztus 17., szombat

Chiléből és Egyiptomból is érkezik előadás

Középpontban a lengyel bábok – A versenyprogram mellett tudományos tanácskozás, műhelymunka, szabadtéri rendezvények és könyvbemutatók a gyermekszínházi fesztivál programjában - 19. Nemzetkö

5 kontinens 15 országának 23 előadása lesz látható május 20-a és a 26-a között Szabadkán a 19. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon. Ahogyan azt Slobodan Marković fesztiváligazgatótól és szelektortól megtudtuk, az idén több mint 200 előadás pályázott a versenyprogramban való részvételre, csak Oroszországból például 43 előadás.

– A tavalyi programhoz képest hárommal több előadás került be a versenyprogramba, de a produkciók minősége megkövetelte a helyet számukra. Az idén a fesztivál újdonsága, hogy két olyan ország is bemutatkozik, akik eddig még nem jártak nálunk: Chile és Egyiptom. Példaértékű az együttműködés Szegeddel, az idén hat előadást láthat az ottani közönség. A szabadkaiak a Gyermekszínházban, a Kosztolányi Dezső Színházban és a Jadran színpadon nézhetik meg a produkciókat, azzal, hogy szeretnénk, ha a fesztivál mindegyik napján a város főterén is lennének rendezvények. Sajnos tavaly az időjárás nem kedvezett ennek – mondta a fesztiváligazgató.
Miroslav Radonjić, a fesztiváltanács tagja a kísérőrendezvényekről szólva elmondta, lesznek könyvbemutatók, műhelymunka a bábosok számára, és egy tudományos fórumot is szerveznek a gyermekszínházakkal kapcsolatban 13 ország 17 résztvevőjével.
Mint minden évben, az idén is egy ország bábjai kerülnek a középpontba. Ezúttal a lengyel bábok világába nyerünk mélyebb betekintést.
Jovan Ćirilov, a fesztiváltanács elnöke örömmel mondta, hogy a fesztivál költségvetését bár nem növelték, de a tavalyi összeghez képest szerencsére nem is csökkentették. 140 ezer euróból gazdálkodhatnak.