2024. augusztus 17., szombat

Kortárs zeneszerzők művei csendülnek fel

SZABADKAI FILHARMÓNIA

Kortárs vajdasági szerzemények, pontosabban két kortárs vajdasági zeneszerző alkotása hangzik el csütörtökön 20 órai kezdettel a szabadkai Jadran színpadon a Szabadkai Filharmónia idei szezonjának első hangversenyén. A közönség az ingyenes koncerten Verebes Ernő Imperfectum – Zenei vízió a folyamatos múltról női karra, nagyzenekarra és hegedűre című művét és Konstantin Stefanović Concertino accelerato című művét hallhatja.

Miroslav Jovančić, a filharmónia elnöke elmondta, régóta készültek erre a hangversenyre, és keresik a lehetőségeket, hogy a kortárs zenével is foglalkozzanak, ezt a világot is ápolják. A hangversenyen a szegedi és újvidéki zenészekkel kiegészült Szabadkai Filharmónia mellett a szabadkai Zeneiskola női kórusa, a Pro Musica és hegedűszólóval Miroslav Jovančić is fellép. Vezényel Aleksandar Kojić.
Verebes Ernő zeneszerzőtől megtudtuk, hogy az Imperfectum című művét felkérésre direkt a filharmónia számára írta, és nagy megtiszteltetésnek érzi ezt a felkérést, hogy nagy zenekarnak, kórusnak írjon. A szerzemény zenei formája leginkább a kantátához hasonlít.
Ljubica Kiselički, a polgármester művelődési kérdésekkel megbízott tanácsadója örömét és háláját fejezte ki, hogy a Szabadkai Filharmónia tagjai lelkesedésből, programról programra ilyen szépen dolgoznak.
A hangverseny létrejöttét Szabadka város, a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárság és a Danilo Kiš Alapítvány támogatta.