2024. augusztus 17., szombat

Fényben úszva megújult falak között

A szabadkai Képzőművészeti Találkozó Modern Galériájának földszinti kiállítótermébe új világítás kerül, és az földszinti kiállítóterem falait is rekonstruálják

Ugyan nem nagy lélegzetvételű munkákkal, de jelentős, apróbb lépésekkel sikerül évről évre felújítani valamit a szabadkai Képzőművészeti Találkozó Modern Galériájában. Tavaly sikerült restaurálniuk az előteret, a szükséges összegnek majdnem a felét megkapták a tartománytól, a fennmaradó 60 százalékot pedig a város fedezte.

Az idén a tartományi művelődési titkárság ismét támogatta pályázat útján az intézményt, a most kapott 800 ezer dináros támogatásból és a megígért önkormányzati forrásból a nyár folyamán megújul az épület földszinti kiállítóterme, új világítást kap és a falakat is renoválják – tudtuk meg Olga Šram igazgatótól.

– A legfontosabb az emeleti kiállítóterem restaurálása lenne, az épületnek több része is felújításra szorul, de itt van a legnagyobb probléma. Elkészítettünk egy kalkulációt, hogy mennyibe is kerülne ez, új világítás kellene, hogy a kiállított tárgyak megfelelően legyenek megvilágítva, ezután pedig az eléggé rossz állapotban lévő falakat is fel kell újítani. A Községközi Műemlékvédelmi Intézet jóváhagyásával és irányelveivel a falak díszítőelemeit is restaurálni kell. Mivel ez olyan nagy befektetés lenne, amihez most nincs meg az anyagi fedezet, elálltunk ettől, és az idén a földszinti kiállítótermet, vagy ahogyan mi hívjuk, a kiállítási szalont restauráljuk. Erre is ráfér a világításcsere és a falak rendbetétele, itt a falak nincsenek is olyan rossz állapotban mint az emeleten, és a földszinti kiállítóteremben nincsenek is a falon olyan díszítőelemek, mint odafönt. Tehát egy kisebb teremmel kezdjük a felújítást – mondta az igazgató, akitől azt is megtudtuk, hogy mivel a földszinti csillárok ugyan dekoratívak, de nem alkalmasak a megfelelő szintű megvilágításra, ezek egy részét majd árverésre bocsátják, a befolyt összeget pedig a további restaurálásokra fogják fordítani.

A tartomány tehát 800 ezer dinárt adott, de ez az összeg nem elég. Az előszámlák szerint a meszelés 600 ezer, a világítás kicserélése pedig 1 millió 700 ezer dinárba kerül. A hiányzó összeget – mintegy másfél millió dinárt – a város biztosítja, erre meg is kapták az ígéretet. A munkálatokat a tervek szerint júniusban kezdik, és várhatóan szeptemberre el is készülnek, ami már csak azért is jó lenne, mert a Képzőművészeti Találkozó Modern Galériájának már van tervezett programja a város napja alkalmából.

A következő lépés az emeleti kiállítóterem restaurálása kell hogy legyen, de erre ebben az évben már biztosan nem kerül sor. Jövőre igyekeznek több forrást is találni a felújítás költségeinek fedezésére, mert az emeleti kiállítóterem esetében nagyobb összegű beruházásról van szó.