2024. augusztus 17., szombat

Gondolkodj, ne magolj!

A logikus gondolkodás gyakorlását, fejlesztését segítő könyveket mutattak be szabadkai iskolásoknak
(Fotó: Molnár Edvárd)

Különleges könyvbemutatónak adott otthont a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola a vajdasági Pax Romana szervezésében. Az iskola diákjai Uroš Petrović írót látták vendégül, és két kötetével ismerkedhettek meg játékos vetélkedők során. A könyvbemutató ugyanis logikai játékokkal telt, amelyek során a diákoknak úgy kellett különböző feladatokat megoldaniuk, hogy ahhoz gondolkodniuk kellett, törni a fejüket a megoldásokon.

Éppen ez a lényege a Timp Kiadó gondozásában magyarul is megjelent köteteknek, Uroš Petrović A rejtelmes Ginkó utca és a Tördafejed-mesék című könyveinek: elérni, hogy a gyerekek mozgassák meg az agyukat, tanuljanak meg logikusan gondolkodni, és ne magoljanak. Ezzel tulajdonképpen ezek a kötetek a tanulási módszerek pozitív irányba történő változtatását segítik.

– Úgy látom, hogy a gyerekek szívesen vesznek részt vetélkedőkön, szeretik megoldani a feladatokat, megmozgatni az agyukat. A gyerekek hamarabb megoldják a fejtörőket, mint a felnőttek. A gyerekeket meg kell tanítani, hogy gondolkodjanak, hogy használják azt, ami a fejükben van, és a tanulás során kerüljék a magolást. Ezek a könyvek a kreatív gondolkodás gyakorlását segítik – hallottuk a kötet szerzőjétől, akinek a könyvei nem régóta nemcsak magyarul, hanem olaszul és görögül is megtalálhatók. Petrović sokat utazik, sok emberrel találkozik, és ebből merít inspirációt.

Dr. Bogner István egyetemi tanár, a Pax Romana tagja elmondta, a könyvbemutatókat is azért szervezik játékokkal telve, hogy a diákok ne passzív befogadók legyenek, hanem olyan aktív résztvevők, akik megtanulnak gondolkodni.

– Sajnos a gyerekek elfelejtenek gondolkodni. Gondolkodni, kikövetkeztetni, elemezni, a részletekre odafigyelni már nem nagyon tudnak. Itt is fel kellett hívni a figyelmüket arra, hogy figyeljenek minden részletre. Ezért is fontosak az ilyen könyvek, amelyek azt üzenik, hogy érdemes gondolkodni. A gyerekek, ha olykor többszöri próbálkozásra is, de végül mégis megoldották a feladatokat, tehát nincs minden veszve, igenis meg lehet tanítani gondolkodni a gyerekeinket – mondta Bogner.