2024. augusztus 17., szombat

Bankett csakis az iskolában

Az iskolák szerint túl későn érkezett a miniszteri rendelet, miszerint a végzős nyolcadikosok csakis az iskola épületében szervezhetik meg az ünnepségüket – Vannak, akiket e rendelet mégsem

Az általános iskolák már megkapták azt a rendeletet a minisztériumtól, miszerint a végzős nyolcadikosok csakis az iskolában tarthatják a bankettjüket, az ünneplést nem szervezhetik külső helyszínen, vagyis éttermekben, kávézókban, pizzériákban...

Vannak olyan iskolák, ahol a miniszteri rendelettől függetlenül már évek óta az a gyakorlat, hogy az ünnepség az iskola falain belül zajlik, míg más iskolákban nem. Az utóbbiak többnyire arra panaszkodnak most a rendelet kapcsán, hogy a felszólítás túl későn érkezett, megnehezítették ezzel az iskola munkáját, hiszen már zajlik a szervezés, és több iskola már fizetett is terembérleti díjat az adott étteremnek.

A zentai Stevan Sremac Általános Iskola az előbbi csoportba tartozik. Mint Sárosi Gabriella igazgatónőtől hallhattuk, a község minden általános iskolájában immár évek óta az esti ünnepséget az iskolaépületekben szervezik meg. Volt idő, amikor külső helyszíneken tartották a banketteket, többnyire nem is történt semmi baj, minden rendben zajlott, de egy Tornyoson történt incidens után az iskolában való ünneplés mellett döntöttek. Így őket a miniszteri rendelet nem érte váratlanul.

– Az iskola ebédlőjében, esetleg tornatermében szervezzük meg az ünnepséget. A diákok tíz óráig-éjfélig vannak itt, természetesen a tanárok felügyelete mellett. A hivatalos ünnepség tehát az iskolában van, és az, hogy innen a megbeszélt idő után a diákok hová mennek, szétszélednek-e, vagy szerveznek-e az iskolai hivatalos ünnepség után bárhol bármit is, akár házibulit, az már nem az iskola hatásköre, hanem az már a szülők felelőssége – hangsúlyozta az igazgató.

Juhász Márta, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola igazgatója elmondta, náluk a miniszteri rendelet egy hagyományt tört meg. Ők évek óta a magyarkanizsai gyógyfürdőben ünnepelnek, zárt körűen, a szülők jelképes összeget fizetnek az őrző-védő szolgálatnak, és mindeddig kulturáltan, incidens nélkül zajlottak a bankettek. Mint hallhattuk, a miniszteri előírás szerint az idén az iskolában ünnepelnek, ám így, hogy az ünnepség a fürdőből az iskolába került, és ezzel az iskolában kell megoldani például az étkezést, a bankett – ha nem is sokkal, de – drágábba kerül a szülőknek a gyógyfürdőben megszervezett összejövetelnél. Itt tehát nem örültek a rendeletnek, az igazgató szerint túl későn érkezett, még akkor is, ha szerencsére ők még nem fizettek be semmit a gyógyfürdőnek.

– Bár volt arról szó, hogy lesz egy ilyen rendelet, de sokáig ez csak szóbeszéd volt, a hivatalos dokumentum későn érkezett az iskolába. Mi akkor már javában szerveztük a bankettet az évek óta bejáródott hagyományok szerint. A szülők, a diákok végül is nem tiltakoztak az ellen, hogy az iskolában lesz a bankett egy központi hallban, de az, hogy megtartja-e az ilyen formájú ünnepség a korábbi bankettek hangulatát, az csak utólag derül ki – mondta az igazgatónő.