2024. augusztus 17., szombat

Hófehérkével és Csipkerózsikával is találkozhatunk

19. NEMZETKÖZI GYERMEKSZÍNHÁZI FESZTIVÁL, SZABADKA – Vasárnap veszi kezdetét Szabadkán a legkisebbek színházi fesztiválja

Május 25-ig nem kevesebb mint 23 gyermekszínházi előadást láthatnak kicsik és nagyok a szabadkai 19. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál versenyprogramjában, de emellett gazdag, sokszínű kísérőprogramról is gondoskodtak a szervezők.

A versenyprogram produkcióit, az 5 kontinens 15 országából érkező előadásokat a Gyermekszínházban, a Kosztolányi Dezső Színházban és a Jadran színpadon láthatják az érdeklődők, a többi között chilei, egyiptomi, francia, horvát, magyar, lengyel, román, orosz, szlovén, spanyol alkotásokat is, amelyek között megtalálhatjuk az olyan kedves klasszikusokat is, mint a Kis hableány, a Hüvelyk Panna, Óz, a nagy varázsló, Hófehérke, Csipkerózsika.

Amennyiben az égiek is kegyesek lesznek, a fesztivál minden napján a város főterére is érdemes lesz kilátogatni. Az itt zajló zenés, táncos produkciókban az iskoláskor előtti intézmények, tánciskolák, kulturális központok növendékeinek tapsolhatunk. Több kiállítást is megnézhetünk, a többi között lengyel bábokat láthatunk majd a Szabadegyetem galériájában, fesztiváli plakátokat a Gyermekszínház előcsarnokában és két bábkiállítást a Városi Könyvtárban. S bár színházi fesztiválról van szó, mozivászon elé is ülhetünk, a Szabadegyetem lévő Eurocinemában ugyanis gyermekfilmeket vetítenek a fesztivál napjain. Több könyvbemutatóra is sor kerül, a tervezett hat könyvbemutató egyikén lapunk munkatársának, Csík MónikaMákvihar című kötetével ismerkedhetünk meg.

Míg a felnőttek a 4., a színházművészet kutatásával foglalkozó nemzetközi fórumon vesznek részt, addig a gyerekek papírbábukat készíthetnek, vagy a táncos műhelymunkában vehetnek részt.

A szegedi Kövér Béla Bábszínházzal való együttműködés gyümölcseként immár harmadik alkalommal Szegeden is láthatóak lesznek előadások, az idén hat produkció.

A gyermekszínházi fesztivál minden programja ingyenes.