2024. augusztus 17., szombat

Kulturális összekacsintás

– A kéziratok előkerülését mindig csodának tartottam. Ebben az esetben is egy előkerült kézirat könyvben való megjelenését ünnepeljük. Egy kulturális összekacsintás ez, közös emlékek kerültek ebbe a könyvbe – hallottuk Lovas Ildikótól, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális kérdésekkel megbízott tanácsosától Garay Béla Magyar műkedvelők az őrhelyen című könyvének bemutatóján. A könyv a szabadkai Népkör MMK színjátszásáról íródott, 50 év színjátszásának, az 1919-től 1971-ig terjedő időszaknak a története található benne. A könyvbemutatót pedig hol máshol is tartották volna, mint a Népkör Garay termében.

Azt, hogy valóban közös emlékek kerültek a könyvbe, bizonyították a beszélgetőpartnerek: Ágoston Pribilla Valéria, aki maga is népkörös volt Szemlics Katalinnal, a Népkör gyermekszínjátszó csoportjának egykori vezetőjével beszélgetve idézte fel az emlékeket, de megszólította a közönség soraiban ülőket is, akik között régi és jelenlegi népkörös színjátszók is voltak, miközben a Népkör gyermekszínjátszó csoportjának mostani tagjai részleteket olvastak fel a naplószerű bejegyzéseket, kritikákat is tartalmazó kötetből.

Dévavári Beszédes Valéria, a kötetet megjelentető Életjel Kiadó szerkesztője elmondta, tudott a kéziratról, és amikor elkapta, rögtön lobbizni is kezdett, hogy meg tudja jelentetni, hiszen egy értékes, hiánypótló kiadványról van szó, amellyel nemcsak a Népkör akkori éveire, hanem Garay Bélára is méltán emlékezhetünk.