2024. augusztus 17., szombat

Támogatás a jubileumot ünneplőknek

MAGYAR NEMZETI TANÁCS

Egymillió dinárt különített el ebben az évben a saját eszközeiből kerek évfordulós kulturális rendezvények, események támogatására a Magyar Nemzeti Tanács. Ahogy azt Lovas Ildikó , az MNT kulturális kérdésekkel megbízott tanácsosa elmondta, három ilyen évfordulót támogatnak: a tordai V. Fejes István festőtábort, a szabadkai városháza létrejöttének 100. évfordulójára megjelenő kötetet és az idén 60-ik alkalommal megrendezésre kerülő Magyarkanizsai Írótábort.

– Már tavaly, a kulturális stratégia elfogadásánál szó volt arról, hogy fontos volna előirányozni pénzeszközöket akkor, amikor a vajdasági magyar közösség valamilyen évfordulót ünnepel. Hiszen ezek az évfordulók, megemlékezések is segítik az értékőrzést és értékteremtést, az identitástudat erősítését, az önazonosság megőrzését – hallottuk a tanácsostól.

Dragan Rokvić, a Városi Könyvtár igazgatója elmondta, az ő tulajdonukban van az a Városháza című könyv, amelyből most, a városháza 100. évfordulójára a Hét Nap gondozásában reprint kiadvány készül. László Edit, a Hét Nap igazgatója pedig arról számolt be, hogy kezébe került ez a könyv, amely képekkel és szöveggel mutatja be az akkori városházát, a tervezést, építést, a szobák rendeltetését, a torony finalizációját... S mindannyian úgy gondolják, hogy ezzel a kötettel méltóképpen megemlékezhetünk a szabadkai városházáról a jubileuma évében. Emellett azt is megtudtuk, hogy a Hét Nap még egy kiadványt kíván megjelentetni A városháza mesél címmel, amelyben jegyzeteket olvashatunk a különböző korok eseményeiről.

A ma, szombaton kezdődő Kőketánc énekes népi gyermekjáték- és néptáncvetélkedő kapcsán Lovas Ildikó elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Tanács anyagi támogatásban részesítette a zenekarokat, átvállalta a zenekari költségeket, így a művelődési egyesületeknek nem kell erre külön pénzt fordítaniuk. A pénzt a kísérőzenekarok számára az MNT már át is utalta.