2024. augusztus 17., szombat

Eseménydús hónapok

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar évkönyve nemzeti folyóirattá

Történésekben gazdag fél évet tudhat maga mögött a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar – tudtuk meg dr. Takács Márta megbízott dékántól és a két dékánhelyettestől, dr. Lepes Josiptól és dr. Czékus Gézától, akik be is számoltak az elmúlt eseménydús hónapokról.

Ami a kar tudományos munkáját illeti, a kar egy, a köztársasági minisztérium általi pályázat gazdája és további négy tudományos pályázatban vannak a kar résztvevői. Ez azért is fontos, mert publikációs lehetőségeket kínál. A publikálás terén haladást jelenthet, amikor a kar évkönyvét nemzeti folyóirattá nyilvánítják. Az évkönyv ugyanis benyújtásra került az országos folyóirat-minősítő bizottsághoz, s amennyiben nemzeti folyóirattá válik, akkor a benne szereplő publikációk hivatalos, minősített publikációk lesznek.

A hallgatók is aktívan részt vettek a kar munkájában. Megalakult az új összetételű hallgatói parlament, s máris a lovak közé csaptak, hiszen az új összetételű HÖK már szervezett foglalkozást a kisiskolások számára, kirándulásokat terveznek. A hallgatók részt vettek az ELTE 4. Oktatási és Informatikai Konferencián, az ELTE Népek meséi elnevezésű rendezvényen, másodszor képviseltette magát a kar a szerbiai tanítóképzők találkozóján. Megmérettették magukat a VMTDK-n, egy-egy tantárgyukhoz kapcsolódóan környezetvédelmi, nyelvjárási helyeket látogatnak.

A tervekkel kapcsolatban megtudtuk, hogy már készülnek az őszi konferenciára, amelynek központi témája a könyv lesz. Részt vesznek az Újvidéki Egyetem oktatásfejlesztési programjaiban és továbbra is intenzív pályázati tevékenységet folytatnak. Jelenleg a TEMPUS és az IPA-pályázatok elbírálás alatt állnak, de sikeresen megpályázott összegekből fel fogják újítani a kar informatikai gépparkját. A TEMPUS programban a cigány kisebbséggel való foglalkozás a pályázat témája, a 3 IPA-programnak (kettő szegedi és egy bajai partnerrel) pedig a hátrányos helyzetű diákok felkarolása, az egészséges életmód és a tanulási zavarokkal küzdő tanulók felzárkóztatása. A tervek szerint szeptembertől mérnöktanár-képzés is folyik majd a karon levelező tagozaton. Ide – ahogyan arról már lapunkban is beszámoltunk – informatikus alapképzésű hallgatókat várnak, és elsősorban olyanokat, akik már dolgoznak, de tanári képesítésük nincs. A kar célja, hogy ezt a magyarországi kihelyezett képzést, amely az Óbudai Egyetemmel való együttműködés révén jön létre, Szerbiában is akkreditálják.

Az MTTK-n 55 elsős számára lesz hely, 35 az állami költségvetés terhén és 20 önköltséges kategóriában. A tanítóképzőre összesen 35, az óvóképzőre pedig 20 elsős hallgatót vesznek fel, a mesterképzésen 40 szabad hely lesz.

A jelentkezés június 27-én, 28-án és 29-én lesz, a képességvizsga július 2-án, a felvételi vizsga pedig július 4-én. Az előzetes ranglista már aznap elkészül, a véglegest július 9-én teszik közzé. Az iratkozás 10-én és 11-én lesz.

A kar vezetői hangsúlyozták, fontosnak tartják a pályakövetést, ezért figyelemmel kísérik, hogy a hallgatóik elhelyezkednek-e. Az előző évek hallgatóinak csupán 10 százaléka van munka nélkül, a többiek közül sokan tanárként és a közintézményekben töltenek be állást.