2024. augusztus 17., szombat

Magyarkanizsai filmesek Erdélyben

A Cinema Filmműhely négy este alatt 12 filmmel mutatkozott be négy erdélyi városban – Hamarosan természetfilm fesztiválnak adnak otthont

Négy erdélyi városban mutatta be filmjeit nemrég Fejős Csilla, Iván Attila és Csubrilo Zoltán, a magyarkanizsai Cinema Filmműhely három alkotója. Nagyszeben, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely és Csíkszereda nézői összesen 12 alkotást láthattak a Filmkaraván elnevezésű rendezvénysorozat révén, s a vetítések után beszélgethettek az alkotókkal is. A filmkészítők a Hargita megyei Kulturális Központ meghívására utaztak Erdélybe.

– Minden alkalommal nagyon jó beszélgetés alakult ki a vetítések után, az esteken a szakma képviselői is jelen voltak, akikkel külön megbeszéléseket is tartottunk az esetleg jövőbeli együttműködési lehetőségekről is. Ismertettük a filmműhelyünk munkásságát is. Mindhárman külön stílust képviselünk, és ebbe kapott betekintést a közönség is. Fejős Csilla a portréfilmjeit mutatta be, Csubrilo Zoltán a klasszikus dokumentumfilmet, a történetkövetést szereti és így készíti a filmjeit, én pedig főként lírai etűdöket, filmesszéket készítek. Úgy szerveztük, hogy minden este mindhárom alkotótól látható legyen egy-egy film. Így a négy este alatt összesen 12 filmet láthattak a nézők – hallottuk Iván Attilától, aki örült, hogy nagyon jól fogadták a filmeket. Egy székelyudvarhelyi nő olyannyira el is érzékenyült, hogy a könnyeivel küszködött, nagyon hálás volt a magyarkanizsaiak filmjeiért, amelyek ismét rámutattak arra, hogy az itteni és az ottani magyarságnak sok közös pontja van.

Mint hallhattuk szó esett együttműködési tervekről is. Egy kolozsvári szervezettel a Cinema Filmműhely már egy ideje együttműködik, a jövőben közös filmműhely létrehozását tervezik, ahol több kisebb filmet tudnak majd készíteni. A sepsiszentgyörgyi kultúrszervezővel pedig arról beszéltek, hogy egy filmes, fotókiállításos, de irodalmi jellegű rendezvényt szerveznek várhatóan idén ősszel, október folyamán.

– Az a véleményünk, hogy a kultúra tudja igazán összekötni az embereket, így tudjuk egymást megismerni. Ennek az összművészeti találkozónak az egyik része Magyarkanizsán lenne, szeretnénk utána ezt Zentára és Szabadkára is elvinni, az erdélyi része pedig Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredán lenne.

Mindemellett a filmműhely még egy fesztivált szervez, amelyen természetfilmeket mutatnak be. A Kétágú Hegy Természetvédelmi és Kulturális Közhasznú Egyesület a Cinema Filmműhellyel együttműködve hirdet pályázatot amatőr és professzionális filmkészítők számára, június 15-éig még lehet jelentkezni. A www.csodakut.eu címen az érdeklődők megtalálhatnak minden szükséges információt.

– Augusztus 3-a és 5-e között első alkalommal sikerül megszervezni a Csodakút elnevezésű nemzetközi természetfilm fesztivált Magyarkanizsán. A Kárpát-medencéből várunk filmes alkotásokat. A fesztivál Magyarországon már nyolc éve megrendezésre kerül, és évente mintegy 80–100 pályamunka érkezik. Most a szervezők szeretnék kiszélesíteni a határokat. Vajdaságban is van néhány csoport, akik természetfilmeket is készítenek, például az Egretta természetfotós csoport filmeket is készít, Magyarkanizsán is született néhány természetfilm és úgy tudom, hogy a Pannon Televízió is készített egy sorozatot. Arra is mindenképpen jó lesz ez a fesztivál, hogy a tudatosuljon bennünk, hogy a mi vidékünkön is

készülnek természetfilmek – mondta el beszélgetőtársunk.