2024. augusztus 17., szombat

Kitartás és lelkesedés kell

Magyarországi örökségvédelmi szakemberek jártak Szabadkán

Szabadka nevezetes épületeit, a többi között a városházát, a Zsinagógát, a Raichle-palotát, az egykori bérpalotákat, de a Haizler fürdő és a Fekete fürdő romjait is megtekintette az a mintegy 15 fős magyarországi csoport, amely Szegedi központtal látja el Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyék örökségvédelmi feladatait.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodájának munkatársai egynapos látogatásra érkeztek a vajdasági városba. Ahogyan azt dr. Horváth Andrea irodavezető elmondta, már régóta terveztek ellátogatni hozzánk, s most végre sikerült eltölteniük egy napot nálunk, bejárva a várost a Községközi Műemlékvédelmi Intézet, majd pedig a Save Subotica tagjaival.

– Arra gondoltunk, hogy szeretnénk megismerkedni azokkal a problémákkal, amelyekkel itt kerülnek szembe az örökségvédelemmel foglalkozók, akár hivatalos állami szerv vagy civil egyesület képviselői is legyenek. Látni szerettük volna, hogy hogyan tudnak vigyázni az olyan típusú örökségre, mint amilyen nekünk is van Szegeden. A gondjaink hasonlóak: pénzhiány, a történeti településszerkezet megőrzésének nehézségei, a 21. századi igényekhez való alkalmazkodás kérdései. Az örökségvédelem és a civil szféra itt is más szempontból, máshogyan próbálja védeni az örökséget – mondta Horváth Andrea.

– Ez a város, Szabadka csodaszép. Sok szép ékköve van, a Raichle-palota egy meseház. Nagyon tetszett a kollégáknak is. Nagyon szurkolunk, hogy a Zsinagógát is sikerüljön felújítani. Ahogyan sétáltunk a városban, néha olyan érzetünk volt, mintha Szegeden lennénk. Sok kitartást és lelkesedést kívánunk a hivatalos és civil szervezeteknek is az örökség védelméhez.