2024. augusztus 17., szombat

Nehezebb volt, mint az anyanyelv

A tegnapi matematikai megmérettetéssel véget ért az idei kisérettségi

Aki az utolsó pillanatig ült a padokban a matematikai feladatok fölött, annak tegnap délben ért véget az idei kisérettségi. Ám sok iskolában a diákok már hamarabb elhagyták a termet, volt, aki azért, mert nem boldogult a feladatokkal, és annyit oldott meg, amennyit tudott, míg mások azért adták át még dél előtt a tesztlapot, mert végeztek a feladatok megoldásával. A matematika teszten is – csakúgy mint az anyanyelvi teszten – a feladatok 25 százaléka a feladatgyűjteményből kerül ki, 25 százaléka részben ismert volt, és 50 százaléka teljesen ismeretlen. Žarko Obradović oktatási miniszter arra emlékeztetett, hogy jövőre a kisérettségin még több teljesen ismeretlen feladat várja a diákokat, 2014-ben pedig az anyanyelv és a matematika teszt mellett még egy harmadik teszten is megmérettetnek, amely történelemből, földrajzból, fizikából és vegytanból tartalmaz majd kérdéseket.

Az adai Cseh Károly Általános Iskolában összesen 116 diák kisérettségizett, közülük 17-en szerb, 99-en pedig magyar tannyelven.

– A diákok azt mondták, hogy nehéz volt a matematika teszt, annak is, aki sokat készült rá. Nehezebb volt, mint az anyanyelvi megmérettetés – hallottuk az adai iskola igazgatójától, és ugyanezt mondták a székelykevei diákok is, hogy a matematikából nehezebb volt a teszt, mint magyarból. Az iskolaigazgatótól megtudtuk, hogy volt, aki már 45 perc után kijött a teremből a fent említettek egyike miatt. A székelykevei Žarko Zrenjanin Általános Iskolában is az összes végzős diák részt vett a kisérettségin, itt ez 20 diákot jelent.

Az előzetes eredményeket június 21-én, 8 órakor teszik közzé, a véglegesített pontszámokat pedig 25-én hozzák nyilvánosságra. A szülők és a diákok a saját kódjuk alapján tudják megtekinteni az eredményt a www.upis.mp.gov.rs honlapon. A végzősök a középiskolai szakok lajstromát, azaz a kívánságlistát június 26-án és 27-én tölthetik ki 8 és 15 óra között. A diákok rangsora, vagyis az, hogy ki melyik iskola melyik szakára jutott be, a tanulók anyaintézményében tekinthető meg július 5-én 8 órától. A középiskolákba való iratkozás július 6-án és 7-én zajlik majd 8 és 15 óra között.

Szerbiában összesen 78 ezer 4 diák végezte el az általános iskolai tanulmányait, a középiskolákban 83 ezer 335 szabad hely várja őket.

A helyes megoldások a minisztérium www.upis.mp.gov.rs/doc/uputstva za ocenjivanje- matematika 1 sveska.pdf honlapcímén, a kiegészítés pedig a www.upis.mp.gov.rs/doc/Dopuna_uputstva_za_ocenjivanje_MATEMATIKA.pdf címen találhatók.