2024. augusztus 17., szombat

Hat vajdasági produkció

Magyar Színházak XXIV. Kisvárdai Fesztiválja – Pénteken kezdődik a kisvárdai színházi fesztivál

Tizennyolc színtársulat mintegy negyven előadását láthatja a közönség Kisvárdán június 22-s és 30-a között, több helyszínen, egész napos program keretében. A romániai, ukrajnai, szerbiai és szlovákiai színházak műsorából az idén Bicskei István (Bütyök), vajdasági származású színész válogatta ki a bemutatandó produkciókat.

Vígjáték, musical és dráma, gyerekprogramok, kiállítások és zenés műsorok, koncertek, utcaszínház, népművészeti vásár és gasztronómiai bemutató színesíti a város és környéke életét tíz napon keresztül.

Vajdaságot a fesztiválon a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, az Újvidéki Színház, az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói és a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház képviseli.

A Kosztolányi színház Tolnai Szabolcs Éljen a szerelem! című előadását mutatja be június 23-án, szombaton, másnap, vasárnap pedig ugyanezen társulat Dogs and drugs című produkcióját láthatja a közönség. A Zentai Magyar Kamaraszínház hétfőn játssza Marsha NormanJóccakát, mama! című előadását. Június 27-én, szerdán az Újvidéki Színház lép színpadra Ingmar Bergman Fanny és Alexander című darabjával. Az akadémia növendékei június 28-án, csütörtökön mutatják be MoliéreTartuffe című drámáját. A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínházat is láthatjuk a fesztiválon: június 30-án, szombaton Andrási Attila 1918 Őszirózsák – Zuhanórepülés című művét játsszák.

A kisvárdai színházi fesztivál műsorfüzetében olvashatunk arról, hogy a beválogatott produkciókat hogyan értékelte, ismertette a szelektor, Bicskei István.

Éljen a szerelem:Amióta az operett létezik, csillogó, sokszínű, táncosokkal és negédes zenével gazdagított, „álomszép” világba ringatta közönségét. Nos, Tolnai Szabolcs ennek a világnak egy egészen másfajta esztétikán alapuló oldalát mutatja meg nekünk.

Dogs and drugs: Nem a versenyprogram része az előadás, de mindenképpen nagyon aktuális. Avilágban és nálunk is egyre nagyobb gondot okozó drogfogyasztás gyökereit kutatja a családban, a társadalom felelősségét keresi. Nagyon kegyetlen és durva világot tár elénk az Urbán Andrástól »megszokott« alapossággal és stílusban.

Jóccakát, mama!: Anya és lánya, folytonos konfliktusok, rivalizálás, a szeretet felszínes jelenléte. Hogy hová vezet? Ezt mutatja meg az előadás

Fanny és Alexander: Érdekes koncepció, jó színészi alakításokkal. Sok meglepetést tartogat az előadás.

1918 Őszirózsák – Zuhanórepülés:Ez a színház történelmünk olyan részleteit dolgozza fel és viszi színre, amelyet egyetlen más magyar színház sem. Az egész Kárpát-medencét járja, de a fesztiválon először szerepel.

Az idén láthatja a fesztivál közönsége és a szakma a három magyar nyelvű határon túli művészeti egyetem színészképző tanszékének egy-egy előadását is” – olvasható a műsorfüzetben.