2024. július 17., szerda

Kitartanak a Szent Száva mellett

A nagykikindai magyar szülők egy csoportja ismét a minisztériumhoz fordult – A Fejős Klára Általános Iskolába várják a még be nem iratkozott magyar kisdiákokat – Eddig nyolc jövendőbeli első

A fogyatkozó létszám miatt (hiszen nem csupán a magyar osztályokban van kevés tanuló) Nagykikindán még tavaly ősszel elkészült az iskolahálózat (az MNT oktatási tanácsa által is támogatott) ésszerűsítési terve, amely az elsősök jelenleg is folyamatban lévő beiratkozását is érinti. Eszerint szeptemberben kizárólag a Fejős Klára Általános Iskolában nyílik magyar tagozat. Decemberben sok magyar szülő írta alá azt a kérelmet, amelyben azt kérvényezték, hogy a Szent Száva Általános Iskolában is nyíljon magyar első osztály. Többek között arra hivatkoztak, hogy a magyar családok jelentős része abban a városnegyedben lakik, ahol ez az oktatási intézmény működik, s az egyetlen magyar nyelvű óvoda is ebben a városrészben található. A Fejős Klára Általános Iskolában harmadannyi a magyar diák, mint a Szent Száva Általános Iskolában, mégis ott, a jobban felszerelt, színvonalasabb képzést nyújtó tanintézményben szüntetik meg a magyar nyelvű oktatást.

A döntéssel kapcsolatban időközben számos érv és ellenérv hangzott el. Mindenekelőtt az első osztályba induló kisdiákok számát és a lehetőségeket kell figyelembe venni, amikor összevonásra kerül sor. Ezt a megkerülhetetlen tényt emelte ki Talpai Sándor, a községi képviselő-testület elnöke, aki a közelmúltban ismét tárgyalt azokkal a szülőkkel, akik továbbra is a Szent Száva Általános Iskolába szeretnék íratni első osztályba induló csemetéiket. Az önkormányzat által elfogadott oktatási stratégia alapján erre most nincs lehetőség, ősszel tehát kizárólag a Fejős Klára Általános Iskolában nyílik magyar első osztály. A magyar nyelven folyó általános iskolai oktatás egy intézményben való megszervezését a Magyar Nemzeti Tanács és a tartományi oktatási titkárság is jó megoldásnak tartja.

–Tíz szülővel beszélgettem a témáról, próbáltam világossá tenni számukra, hogy a községi iskolahálózat adta lehetőségek, nem beszélve az alacsony diáklétszámról, nem teszik lehetővé, hogy két nagykikindai általános iskolában is nyíljon magyar első osztály. Ha nem irányítjuk egy intézménybe a magyar tanulókat, azzal azt kockáztatjuk, hogy összevont tagozatokba sűrítik az alsósokat, ami mindenképpen visszalépés lenne, s az oktatás minőségének a rovására menne. A győzködésem ellenére a szülők egy csoportja továbbra is kitart amellett, hogy a gyerekeiknek jobban megfelel a Szent Száva Általános Iskola. Újabb kérelemmel fordulnak az oktatási miniszterhez és a tartományi oktatási titkársághoz. Ha elutasítják a beadványukat, szeptember 1-jéig természetesen még beírathatják csemetéiket a Fejős Klára Általános Iskolába. Remélem, minden magyar szülő jót akar a gyermekének, és kihasználja az anyanyelvű oktatás előnyeit – foglalta össze a helyzetet Talpai Sándor.

Voltak olyan vélemények is, hogy az összevonással tulajdonképpen a kis létszámú osztályokkal dolgozó Fejős Klára Általános Iskolát próbálják megmenteni a bezárástól, mivel az alig több mint 250 gyerekkel működik. Az ilyen átszervezések mindig a diákok egy részének a lemorzsolódásával járnak, megtörténhet ugyanis, hogy a szülők – még ha csak kisebb részük is – mégis a Szent Száva Általános Iskolába íratják a gyermeküket, méghozzá szerb tagozatra. Ha minden nagykikindai magyar általános iskolás a Fejős Klára Általános Iskolába fog járni, az MNT átveheti az alapítói jogok egy részét, és gondot viselhet az anyanyelvi oktatásról, biztosíthatja annak megfelelő színvonalát és folytonosságát.

A Fejős Klára Általános Iskolában is érdeklődtünk arról, hogy hol tart a magyar elsősök beiratkozási folyamata.
igazgató elmondta, hogy eddig mindössze 8 jövendőbeli diákot írattak be a szüleik. A kis létszámú tagozatok azonban nem szolgálják a diákok érdekeit, bár a többi magyar alsós tagozatban is kevés a gyerek. A szülők szeptember 1-jéig írathatják be a gyermekeiket a Fejős Klára Általános Iskola első osztályába. Addigra eldől, hogy az oktatási minisztérium és a tartományi oktatási titkárság milyen álláspontra helyezkedik a szülők csoportjának kérelme ügyében, hogy vajon megmarad-e a magyar első osztály a Szent Száva Általános Iskolában is.

Joó Horti Lívia: Megnyugtató megoldás kell

Mint ismeretes, a Magyar Nemzeti Tanács támogatja, hogy csak a Fejős Klára Általános Iskolában nyíljon magyar első osztály.

– Nagykikindán mindig nehéz önálló osztályokat nyitni. Attól tartunk, hogy az összevont tagozatokkal elveszítjük a magyar gyerekeket. Ennek elkerüléséhez megnyugtató megoldásra van szükség, hogy önálló magyar osztályok nyílhassanak. Csak ily módon tudjuk képviselni a diákok, a szülők és a tanárok érdekeit, s egyedül így lehet elérni, hogy Nagykikindán a magyar tannyelvű osztályok megnyitása ne legyen minden évben kérdéses – nyilatkozta Joó Horti Lívia, az MNT oktatási bizottságának elnöke.