2024. július 17., szerda

Zentai siker a Vajdasági Középiskolások Filmversenyén

Az újvidéki Ótos Annabella filmje bekerült a levetített 20 alkotás közé

Az elmúlt napokban Újvidéken első alkalommal rendezték meg a Vajdasági Középiskolások Filmversenyét. A Vizuális Kultúra Fejlesztő Központ által megszervezett rendezvényen a beérkezett alkotások közül 20 filmet mutattak be, amelyek közül a második helyet Szabados Noémi , a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium filmesműhelyének a tagja érdemelte ki Süt a mama, süt a pék című dokumentumfilmjéért, Ótos Annabellá nak, az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium tanulójának a filmje pedig bekerült a levetítésre került filmek válogatásába.

A verseny céljaként a filmnek, illetve a filmkészítésnek a vajdasági középiskolások körében történő népszerűsítését tűztük ki – mesélte Vanja Hovan, a verseny főszervezője, aki egyben azt is kiemelte, hogy elsősorban arra törekedtek, hogy ne csak az újvidéki középiskolákból érkezzenek versenyfilmek, hanem más városok, illetve községek diákfilmesei is részt vegyenek a megméretésen.

A középiskolások filmes versenye kapcsán megtudtuk, hogy legfeljebb 10 perces filmekkel lehetett benevezni, amelyeket szakmai zsűri (Trifu Doru, az Újvidéki Televízió filmes műsorainak nyugalmazott szerkesztője, Lajkó Mészáros Elida, az Újvidéki Művészeti Akadémia kameraasszisztense és Antal Szilárd, a művészeti akadémia tanára) bírált el.

A szenttamási születésű Szabados Noémi filmje egyébként Zentán, a középiskolások idei film- és színművészeti vetélkedőjén is sikeresen szerepelt. Itt ugyanis a legjobb dokumentumfilmért járó díjat érdemelte ki.

A pékmesterséget bemutató alkotás kapcsán a harmadikos diáklány elmondta, hogy a filmműhely már huzamosabb ideje foglalkozik kihalófélben lévő mesterségek bemutatásával, s a pékmesterséggel kapcsolatos film elkészítése is az elképzelések közt szerepelt. Noémi maga nem vett részt a film forgatásán, azonban ő volt az, aki rendezőként és vágóként a végső formájába öntötte az alkotást. A filmezést egyébként már nyolcadikos korában megszerette, amikor is részt vett az iskola matematikatáborában, s itt találkozott néhány filmes diákkal. Miután pedig a zentai tehetséggondozó diákja lett, közelebbről is megismerkedhetett a műhely munkájával, s mivel mindig is érdeklődött a média világa iránt, azonnal megtetszett neki ez a tevékenység és csatlakozott a kis filmesekhez. Jelen pillanatban egyébként egy új, a gyékényezés mesterségét bemutató filmen dolgozik.

A zentai filmesek egyébként öt filmmel vettek részt a versenyen –tudtuk meg Póth Imrétől, a Bolyai Filmműhely mentorától. Póth a versenyen bemutatott filmek kapcsán elmondta, hogy ő egy kicsit aggasztónak tartja azt, hogy a gyerekek az erőszakot mutatták be filmjeikben, s egyben hozzáfűzte, hogy a Bolyai Filmműhelyben igyekeznek mindezt kikerülni, s arra törekednek, hogy inkább a pozitívumokat mutassák be. A mentortól megtudtuk azt is, hogy a zsűri tagjai nagyon pozitívan ítélték meg a zentai középiskola által bemutatott filmeket, s látták azt, hogy milyen komoly munka is folyik a zentai műhelyben.

– Azt is megjegyezték, hogy mennyire is alapos a díjazott alkotás – mesélte Póth Imre, s hozzáfűzte, hogy azt is elmondták, hogy szerintük bármilyen televíziós csatornán is be lehetne mutatni az alkotást – tudtuk meg a bolyais filmesek mentorától.