2024. augusztus 17., szombat

Álom egy elsüllyedt világról

Tolnai Szabolcs szerzői projektuma, az Éljen a szerelem! a régi idők színházi világával foglalkozik, különleges, álomszerű megközelítéssel, s miközben ez a miliő elénk tárul, többféle szöveggel találkozhatunk: a Csárdáskirálynő vel , Crnjanski Álarcok című drámájával, Csáth Géza szövegeivel, Rilke verseivel.

– Nem, ez nem operett. Az előadás egyfajta álom a romantikus értelemben vett valamikori színházról, álom egy elsüllyedt világról. Sokféle szöveggel foglalkoztunk, és a kemény munkafolyamat alatt rengeteget dolgoztunk rajta, hogy mindebből egységes világot tudjunk kovácsolni. Szó lesz a szerelemről, a színházról, de nem hagyományos dramaturgiával, inkább a lírai aspektusok dominálnak. Álomszerű lesz. A színpadkép is csak jelzésszerűen villantja fel ezt a világot, néhány régi bútor által – mondta el a vasárnap 19.30 órakor, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban bemutatásra kerülő Éljen a szerelem! című előadás kapcsán Tolnai Szabolcs rendező, akinek a fenti gondolatait Mikes Imre Elek színész azzal egészítette ki, hogy sok szép képből összeszövődő álomvilág tárul a nézők elé, és – mint mondta – maga is úgy érezte olykor, mintha nem is azon a színpadon állna, amelyet már megszokott.

Mészáros Árpád színésztől megtudtuk: számára az a legnehezebb, hogy a szövegek nem feltétlenül kötődnek egymáshoz logikailag, és a rendezői instrukciónak megfelelően – „Nézz mindent külön-külön!” – próbált eljárni.

A produkcióban a kosztolányisok – Béres Márta, Mészáros Árpád, Mészáros Gábor és Mikes Imre Elek – mellett láthatjuk G. Erdélyi Herminát, Greguss Zalánt, Pletl Zoltánt és Heck Paula nyugalmazott színésznőt is. Az idős művésznőt a csapat meglátogatta néhányszor a Gerontológiai Központban, ahol jelenleg él. Beszélgettek vele a szerepéről, néhány próbán pedig részt is vett.

– Paula néni egy specifikus világot hozott magával. Ahogy megérkezett, az már egyfajta időutazás volt, néhány évtizeddel visszarepültünk az időben – mondták el az előadás alkotói.