2024. július 17., szerda

Visszajelzések a közönségtől, a szakmától

Az Újvidéki Színház és a Művészeti Akadémia magyar színészosztálya a Vajdasági Hivatásos Színházak 61. Fesztiválján

Nagybecskereken, a Vajdasági Hivatásos Színházak 61. Fesztiválján ma, szombaton délután az Újvidéki Művészeti Akadémia másodéves magyar színészosztályának hallgatói, László Sándor növendékei mutatkoznak be. Este az Újvidéki Színház társulata lép fel Az ember tragédiája című előadással, Kokan Mladenović rendezésében.

László Sándor osztályvezető tanártól először is azt kérdeztük, mit jelent tanítványainak, hallgatóinak az, hogy egy ilyen rangos, nagy múltú fesztiválon a szakma előtt is bemutatkozhatnak.

– Elsősorban lehetőséget jelent, hogy megmutassák, hol tartanak ebben a pillanatban. Másodévesek és még nagyon hosszú út áll előttük, de ez egyike azoknak az állomásokat, amikor az a szakmai közönség is láthatja a produkciójukat, amelynek a visszajelzései rendkívül fontosak. Természetesen nemcsak a szakmai közönségnek fontos játszani, hanem egyáltalán a közönségnek, sőt talán a közönség még fontosabb, mint a szakma, de ezeknek a fiataloknak ebben a pillanatban erről szól ez a bemutatkozás. Egy kollokvium-előadásukkal mutatkoznak be: görög drámákat dolgoztak fel meglehetősen sajátságos eszközökkel. Hozzájuk közel álló módon mutatják be ezeket a jeleneteket. Én már a vizsgán is nagyon jónak tartottam a teljesítményüket, de most, ahogy készülünk a szombati bemutatkozásra, azt tapasztaltam, hogy a vizsga óta még inkább megért bennük, még telítettebb érzelmi amplitúdón mozognak, ezért úgy hiszem, a szombati bemutatkozásuk nagyon sikeres lesz – hallottuk Lászlótól.

Egyébként ők kilencen – a 3 lány és a 6 fiatalember – igen elfoglalt, hiszen az Óz, a nagy varázsló című produkcióban is játszanak, és mint osztályvezető tanáruk mondta, jól megállják a helyüket.

Az Újvidéki Színház ma, szombat este Az ember tragédiájával mutatkozik be. László Sándor színházigazgatói minőségében erről a következőt mondta:

– A színház életének fontos része, hogy ismét jelen vagyunk e fesztiválon. A Sterija után ez az egyik legrangosabb ilyen jellegű rendezvény az országban, s természetesen örülünk, hogy a szelektor beválogatta az előadásunkat. Az ember tragédiáját már nagyon sok helyen játszottuk, a közelmúltban például Szarajevóban arattunk vele nagy sikert.

Kérdésünkre, hogy mennyire alkalmas a szakmai beszélgetésekre, tapasztalatcserékre egy fesztivál, László elmondta: sajnos a fesztiválokra az jellemző, hogy a társulat megérkezik a helyszínre, lejátssza az előadást, ezt követi a kerekasztal-beszélgetés, majd a hazaindulás. A részvevőknek nem igazán van alkalmuk véleményt cserélni, találkozni. Ennek anyagi okai vannak. A kisvárdai fesztivál az, ahol huzamosabb ideig ott tartózkodik egy-egy társulat, s van alkalom a tapasztalatcserére. Persze, a nagybecskereki fesztivál kapcsán meg kell említeni, hogy mivel a vajdasági hivatásos színházak fesztiváljáról van szó, nem annyira „húzós” ez a dolog, mert a vajdasági színészeknek illene látni a többi társulat előadását, mivel nincsenek olyan nagy távolságok, s éppen ezért talán e fesztivál esetében elegendő csupán a szakmai beszélgetés az előadás után.