2024. augusztus 17., szombat

Lévay-musicalverseny: első elődöntő szombaton

Szombaton 16 órai kezdettel tartják meg Szabadkán a Jadran színpadon a Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekverseny első szerbiai elődöntőjét. Ahogy azt Bodrogi Hajnalkától, az egyik szervezőtől hallottuk (A verseny szervezői a szabadkai Népkör MMK, a Népszínház Magyar Társulata és a Budapesti Operettszínház) ez tulajdonképpen egy előválogatás, amelyen 17 versenyző (énekesek, színészek, mert csak „szakmabeliek”, énekes képzésben részesültek jelentkeztek) mérettetik meg a Mezei Zoltán társulatvezető, Nemes Nagy Anita énektanárnő és Alenka Ponjavić operaénekes összetételű zsűri előtt.

– Ez egy nyilvános meghallgatás, amelyet az érdeklődők 300 dináros jegy ellenében végignézhetnek. Szerbiából – Szabadkáról, Újvidékről, Belgrádból – érkeznek versenyzők, és van néhány szegedi is, valószínűleg azért, mert a szabadkai helyszín közelebbi számukra, mint a magyarországi előválogató helyszíne. A 17 versenyző mind képzett zeneileg, színészek, énekesek. Gondolom, hogy hozzájuk áll közel a musical műfaja. Az elődöntőben még nem kell kötelezően Lévay-szerzeményeket választani, bármilyen musicalt lehet énekelni. Van, aki zenei alappal érkezik, van, aki korrepetitorral és van, akinek a kíséretét mi, szervezők oldjuk meg, és őket majd ifj. Kucsera Géza kíséri. Ez a verseny tulajdonképpen egy úttörőmunka, főleg itt nálunk, ahol a musical népszerűsítésre szorul, hiszen ez a műfaj itt nem igazán ismert, például a szerb színházakban is kevés musicalt játszanak – mondta el Bodrogi Hajnalka.

Az elődöntőkre ázsiai és európai nagyvárosokban kerül sor, a szabadkai középdöntőbe mintegy százan jutnak be, a döntőbe – amelyet idén júliusban a palicsi Szabadtéri Színpadon tartanak – pedig húszan. A döntősöknek Lévay Szilveszter musicaljeiből kell szólókat és duetteket énekelni a neves szakemberekből álló szakmai zsűri előtt. A verseny első helyezettje 5000, a második 3000, a harmadik pedig 2000 eurót kap, valamint a zsűri minden kategóriában (női szóló, férfi szóló és karakterénekes) kioszt egy 1000 eurós különdíjat, Lévay Szilveszter pedig különdíjat ad át az általa kiválasztott művésznek.