2024. augusztus 17., szombat

Lámpalázűző

Próbatesztelés vár a kisérettségiző nyolcadikosokra május 14-én

– A nyolcadikosok felkészülhetnek a tanév végén zajló megmérettetésre, azaz a kisérettségire, már csak azért is, mert a tavaszi szünetig a sztrájk miatt elveszett tanórák számának 65 százalékát bepótolták, a többit pedig bepótolják a tanév végéig – nyilatkozta Žarko Obradović oktatásügyi miniszter, és bemutatta azt a kézikönyvet, ami az Általános és középiskolai záróvizsgarendszer minőségének javítása elnevezésű projektum keretében született, és amely tartalmazza, miként kell előkészíteni a teszteket, megőrizni azokat, valamint nyilvántartásba venni a diákokat.

Május 14-én ugyanis próbatesztelés vár a nyolcadikosokra, hiszen mindegyikük számára kötelező a kisérettségi: azoknak is, akik nem akarnak továbbtanulni, és azoknak is, akik a kisérettségi előtt már felvételiznek valamilyen művészeti vagy tehetséggondozó középiskolába. A próbateszteléskor – ugyanúgy, mint a kisérettségin – anyanyelvből és matematikából mérettetnek meg a diákok, azok pedig, akik korábban megbeszélt elfoglaltság miatt nem tudnak ezen a napon részt venni a próbatesztelésen, a következő szombaton, május 21-én esnek át a tesztelésen. A próbamegmérettetés kizárólag gyakorlásul szolgál a diákok számára, hogy meglássák, mi vár rájuk, így csökkentve a lámpalázukat.

A június 23-án és 24-én zajló kiséretettségin mind anyanyelvből, mind matematikából 20-20 feladatot kell megoldaniuk a diákoknak, és legfeljebb 20 pontot szerezhetnek. A feladatok fele megegyezik majd a feladatgyűjteményben szereplőkkel, negyedrészük ugyancsak ebből a gyűjteményből származik, de más számokkal, illetve a felkínált válaszlehetőségek sorrendjében lesz változás, míg a feladatok egynegyede teljesen új lesz. Ám a diákokat ez utóbbiak sem kell, hogy megijesszék, hiszen olyan példák ezek, amelyek megoldásához a tudást megszerezhették már általános iskolai tanulmányaik során. A tanárok véleménye szerint ráadásul a korábbi évek tükrében az idei feladatok sokkal könnyebbek is. A tesztelést iskolai tornateremben, díszteremben, tágas előcsarnokban kell megtartani majd – áll a minisztériumi utasításban –, hogy mindenki azonos feltételek között vizsgázzon, s csak e helyiségek híján jöhet a tanterem számításba.