2024. augusztus 17., szombat

A Pál Adrienn is látható lesz

A MAGYAR FILM DÉLVIDÉKI HETE

Tizenöt filmet vetítenek – köztük három dokumentumfilmet és egy rajzfilmet is – tizenegy vajdasági városban a május 17-én kezdődő és 22-én záruló rendezvényen, a magyar filmek délvidéki hetén. Magyarkanizsán, Zentán, Szabadkán, Topolyán, Kishegyesen, Csókán, Adán, Óbecsén, Temerinben, Újvidéken és Nagybecskereken 150 dináros belépődíj ellenében többek között olyan – az idei és a tavalyi filmszemlén bemutatott – alkotásokat láthatnak a nézők, mint amilyen a Pál Adrienn , az idei filmszemle fődíjas alkotása, vagy a rendezői díjjal kitüntetett Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv , de vetítik a tavalyi győztes filmet is, a Bibliothéque Pascal t , és a tavaly rendezői díjban részesült Köntörfalak ot is. A nem kevesebb mint 70 vetítés alkalmával meg lehet nézni az East Side Stories , Az ügynökök a paradicsomba mennek , a Szentiván felett az ég , az Apaföld , a Látogatás , a Bádogváros , a Puskás Hungary , a Cérnaszálon , a Megtagadva című alkotásokat is , a legkisebbek pedig a Bogyó és Babócá nak örülhetnek majd.

Ahogy azt Siflis Zoltán, a szervezőbizottság elnöke elmondta, fontosnak tartották, hogy a játékfilmeken kívül a dokumentumfilmeknek is teret adjanak, hiszen ezek az alkotások is komoly értéket képviselnek a társadalmi fordulatok bemutatása terén. A programban szerepel Tolnai SzabolcsNyári mozi című újravágott filmje is, amely ugyan vajdasági alkotás, de magyar film, és már Budapesten is bemutatták.

A filmhétre vendégeket is várnak, néhány film alkotóit, ám arról, hogy pontosan kik érkeznek hozzánk, még nincs konkrét információnk.

A rendezvényt az idén nem támogatták az elvárásoknak megfelelően, a szervezők 450 ezer dinárból gazdálkodhattak, pedig – mint mondták – 650 ezer dinárra lett volna szükségük. Ennek ellenére igyekeztek színvonalas programot összeállítani, sőt – mint ahogy arra felhívták a figyelmet – az idei program a tavalyinál erősebbnek ígérkezik.