2024. július 17., szerda

Mirólunk a minisztériumban elfeledkeztek?

NYOLCADIKOSOK ZÁRÓVIZSGÁJA

A magyar, szlovák, román, ruszin... diákokról az oktatási minisztériumban megfeledkeztek?! Szombaton nagyszabású próbatesztelésen vesznek részt a nyolcadikosok. Ez a ,,főpróba” előzi meg a június 23-ai és 24-ei valódi záróvizsgát, amelyen egyik nap anyanyelvből, másnap matematikából bizonyítják tudásukat a végzős általános iskolások. Ám mint arról kedden az egyik vajdasági iskolából értesültünk, a CD-n, amelyen anyanyelvből szerepelnek a szombati próbateszteléshez feladatok, csak szerb nyelvű példák vannak.

Mint ismeretes, ez évtől minden nyolcadikos záróvizsgát tesz, ez váltja fel az eddigi minősítővizsgát, amely csak azoknak volt kötelező, akik négyéves középiskolai szakra szándékoztak iratkozni. Az iskolaigazgatók e napokban kapták meg a kézikönyvet, amely az idén bevezetett záróvizsgával kapcsolatos tudnivalókat tartalmazza. Azonban – mint néhányuktól hallottuk – meghökkenve fedezték fel, hogy a mellékelt CD-n matematikából a próbateszthez magyar, horvát, szlovák,.. albán nyelvű feladatok is szerepelnek, anyanyelvből pedig csak szerb nyelvűek. Több iskolában a magyartanárok már hozzákezdtek anyanyelvből a feladatsor összeállításához, ugyanis az iskolák olyan utasítást kaptak, hogy a próbatesztelésen ismeretlen feladatoknak kell szerepelniük (június végén ,,élesben” csak a 20 feladat egynegyede lesz ismeretlen). Egyes iskolaigazgatók, akikkel beszéltünk, igen tanácstalanok a szombati próbateszteléssel kapcsolatban, például nem tudják még, hogy szombaton anyanyelvből és matematikából is kitöltik-e a feladatlapokat a diákok, vagy csak az egyik tárgyból, a másikat pedig egy másik napon.

Joó Horti Lívia , a Magyar Nemzeti Tanács oktatási bizottságának elnöke kérdésünkre elmondta: az MNT most tájékozódik az ügyben, hogy mi történhetett, miért nincs magyar nyelvű teszt, és hogyan lehet ezt a helyzetet áthidalni. Mi is folytatjuk a témát, mindenképp szeretnénk megtudni az oktatási illetékesektől, hogy mi történt.