2024. augusztus 17., szombat

Ne növeljék a tandíjat!

ÁLLAMI EGYETEMEK

Molnár Edvárd illusztrációja

Az oktatási minisztérium azt ajánlja az állami egyetemeknek és a főiskoláknak, hogy ne növeljék a tandíjat a 2011/2012-es tanévre.

– Rendszeresen érkeznek a fizetések, tehát nincs oka annak, hogy növeljék a karokon a tandíjakat – mondta el tegnap a Beta hírügynökségnek Žarko Obradović oktatási miniszter, ő egyébként ma tart megbeszélést az állami egyetemek rektoraival.

E miniszteri felhívás előtt már értesülhettünk arról, hogy a Belgrádi Egyetem néhány kara esetében a tandíjak megnövelését kérte, ehhez azonban ettől az évtől kezdve a kormány beleegyezése is szükséges. Ha a kormány rábólintana a növelésre, akkor például a belgrádi Fogorvosi Karon az eddigi 180 ezer dinár helyett 240 ezer dinár lenne a tandíj, a Bölcsészettudományi Karon a 118 ezer helyett 130 720 dinárt kellene fizetni, a Tanítóképző Karon pedig 10 ezer dinárral növelnék az eddig 80 ezer dináros tandíjat.

A rektorokkal való mai találkozón Obradović ajánlani fogja, hogy növekedjen az állami költségvetés terhén tanuló hallgatók száma mind az alap- mind a mesterstúdiumokon. Emellett arról is szó lesz, hogy mikor lesznek a felvételi vizsgák, és hogy van-e arra szükség, hogy az oktatásügyi dolgozók sztrájkja miatt későbbi időpontban tartsák azokat.

A Belgrádi Egyetem a kalendáriumában előirányozta, hogy a jelentkezés június 22-én, 23-án és 24-én legyen, a felvételi vizsgákat pedig június 27-e és 29-e között tartsák meg.