2024. július 17., szerda

A matematika valamelyest nehezebb volt

A legtöbb szerbiai általános iskolában próba-kisérettségiztek a nyolcadikosok

A szerbiai általános iskolák többségében szombaton anyanyelvből és matematikából próba-kisérettségit tartottak. Kivételt azok az iskolák alkottak, ahol a végzősök épp most osztálykiránduláson voltak, illetve nagyobb számban vettek részt valamilyen versenyen.

A nyolcadikos diákok a próbatesztelésen így kipróbálhatták, hogyan néz majd ki az igazi záróvizsga. Persze, akkor nem két tesztet kell egy nap írniuk, csak egyet. Ez évtől újdonság, hogy minden nyolcadikos egy tágas teremben együtt záróvizsgázik. Így például a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában a tornatermet szinte teljesen megtöltötte a 127 nyolcadikos számára felállított iskolapad, ugyanis a vizsgán minden tanuló külön asztalnál, egyedül ül.

Ahogy a diákok a próba-megmérettetés után már az udvaron a kíváncsiskodó újságírónak elmondták: anyanyelvből a teszt – mind a magyar, mind a szerb – könnyebb volt, többségük a rendelkezésre álló 2 óra helyett 1 óra alatt be is fejezte a 20 példa megoldását (olvasóink emékeznek rá, hogy a magyar teszt, a többi nemzeti kisebbség anyanyelvi tudásfelmérőjéhez hasonlóan az utolsó pillanatban készült el, mert az illetékesek megfeledkeztek róla). A diákok véleménye szerint a matematika teszt valamelyest nehezebbnek bizonyult, de nem túlzottan, mert itt is a nagy többség másfél óra alatt megbírkózott vele. Most már tudják, mi az, amire még ,,rá kell erősíteni'' az igazi vizsgáig.

Fehérvári Magdolna igazgatónő szavai szerint ők a korábbi években is tartottak ilyen próbatesztet, hogy a diákok lássák, hogyan is néz ki a vizsga –, s a diák majd az igazi megmérettetésen ne idegeskedjen annyira. Meg: ez jó alkalom, hogy kiderüljön, mit tud és mit nem tud a diák, mi az, amit az elkövetkező egy hónapban pótolnia kell, s a tanárnak is jelzés, mire kell az elkövetkező hetekben a hangsúlyt helyezni.

Ebben az iskolában december óta folyik a záróvizsgára való rendszeres felkészítés. Ennek eredménye, hogy a 127 diákból mindössze 15 válaszolta most, a próbafelvételi előtt az igazgatónő kérdésére, hogy magántanárhoz jár a matematika záróvizsgára való felkészítés miatt. Ez az átlagosnál jóval kevesebb, az iskolai felkészítés célja ugyanis épp az, hogy a szülő ne kényszerüljön drága privát órára járatni a gyerekét.