2024. július 17., szerda

Hadaró Jutka, halak és Tibet

Jó Pajtás-találkozó volt Szabadkán

Nemrégiben Zentán, kedden pedig Szabadkán tartottak Jó Pajtás-találkozót, a Majsai Úti Általános Iskola adott neki otthont. Kötetlen hangulatban zajlott a rendezvény, hiszen az volt a cél, hogy az iskolások közelebbről is megismerkedjenek a világ egyetlen magyar nyelvű gyermekhetilapjának munkatársaival, készítőivel.

A szabadkai iskolákból érkező gyerekeket Lennert Géza, a lap főszerkesztője köszöntötte. Két vendéget is hozott magával, Jódal Rózsa írónőt és Buzás Mihályt, aki szenvedélyes horgászként a Jó Pajtás Horgászat, illetve a Magyar Szó Horgászat Vadászat rovatát állítja össze hétről hétre. Bár a hallgatóságot zömében lányok alkották, Mihály halakról tartott és képekkel illusztrált előadását élvezettel hallgatta mindenki.

Jódal Rózsa újságírónak és írónak számos novelláskötete jelent meg, legtöbbje a fiataloknak szól. Ilyen a Hadaró Jutka kalandjait magában foglaló kötete, melyből Szaulity Tina és Odri Gizella, a házigazda iskola két nyolcadikos tanulója olvasott fel a megjelenteknek, az írónő pedig arról mesélt, hogyan született meg Hadaró Jutka alakja. Végül Lennert Géza különleges, Tibetben készült fényképeiből összeállított vetítés zárta a találkozót, melynek során a távoli tájak nemcsak képekben, hanem szavakban és tibeti zenében is megelevenedtek néhány percre. A Jó Pajtás a tervek szerint legközelebb a székelykevei iskolásokhoz látogat el.