2024. július 17., szerda

A roma gyerekeknek segítenének tanulni

A horgosi Holdsugár klubban a felzárkóztatáshoz, a szabadidő hasznos, problémamentes eltöltéséhez járul majd hozzá a Házi Tanítói Szolgálat

– Az egyik horgosi roma kislány nagyon határozottan meg tudta mondani, hogy mi az, amit nem ért matematikából, melyik anyagrészből vár tőlünk segítséget – mesélte Ágyas Sándor, a Házi Tanítói Szolgálat vezetője. Ő a feleségével, Nagy Ágyas Erikával néhány napot töltött a horgosi romatelepen. Az a cél, hogy segítsenek a roma gyerekeknek a felzárkózásban, abban, hogy a szabadidejüket hasznosan és problémamentesen töltsék el.

Ennek egy fontos lépése, hogy Holdsugár klubot alapítanak Horgoson roma és nem csak roma gyerekeknek. E klub megnyitásához a Házi Tanítói Szolgálat a Pharo Drommal és az Október 10. Általános Iskolával közös pályázat útján nyertek pénzbeli támogatást és felszerelést a Holdsugár Alapítvány tavaszi pályázatán. Az odaítélt pénzen kívül a szabadkai Fornetti cég jóvoltából a horgosi pályázók egy csocsó- és egy dartsberendezést is kapnak. A gyerekek részére a cég kellő mennyiségű aprósüteményt biztosít minden egyes klubestre egy éven keresztül.

A horgosi általános iskola helyiséget biztosít az iskolaépületben, a roma napközis teremben és a folyosón, ahol a tervek szerint 3 pingpongasztalt állítanak fel.

– Ha tud együtt pingpongozni a roma és nem roma gyerek, akor az iskolában is kevesebb lesz a konfliktus közöttük – szögezte le Ágyas Sándor. A Házi Tanítói Szolgálat pedig a szabadidős és hétvégi programokat dolgozza ki, bonyolítja le: sportversenyeket szervez, játszóházat, alkotóházat, családi programként kirándulást, főzőbajnokságot, és a hagyományápolás, a roma kultúra bemutatása is hangsúlyt kap. Így lehet csak a beilleszkedési készséget fejleszteni, a toleranciát erősíteni, a megfelelő közösségi viselkedést, szemléletmódot elsajátíttatni.

– Nem akarunk előadásokat tartani, hanem beszélgetni, játszani, szórakozni, vitatkozni – mondja a klubról Ágyas, s leszögezi, a faluban a 600 tanulót felölelő iskolában 116 roma nemzetiségű és legalább ugyannnyi nem iskolakötels gyerek van, s külön is foglalkozni kell velük. Ezért dolgozták ki a felzárkóztató program tervét is, amelyet a magayrkanizsai önkormányzathoz nyújtottak be.

– Csakis apró lépésekben megy. Az első ilyen lépés egy 8 hetes program lenne, amely során mi kijárnánk a roma családokhoz, ott tartanának foglakozásokat, beszélgetnének a szülőkkel, a gyerekekkel, segítenének a házi feladatok megoldásában, a helyes magatartás kialakításában, a gyerekek rendszeres tanulásra/munkára szoktatásában. A Házi Tanítói Szolgálat 2-3 asszisztens segítségével végezné ezt. A horgosi iskola és a helyi közösség már elfogadta a programot, a magyarkanizsai önkormányzat képviselője is nagyon kedvezően nyilatkozott róla, de pénzügyi keret is kell hozzá, Útiköltségre 52 ezer dinárt kér a civil szervezet a 8 hétre az önkormányzattól, vagy mástól, mindazokra számítunk, akik segíteni tudnak ebben.

– Természetesen az iskola pedagógusaival szorosan együttműködnénk, és a szülőkkel is szeretnénk a problémákról, a lehetséges megoldásokról elbeszélgetni – hallottuk Ágyas Sándortól. Mint megtudtuk tőle, civil szervezetüknek több település kisdiákjaival vannak jó eredményei, a helyes tanulás módszereinek elsajátításában, a szerzett tudás alkalmazásában voltak a gyerekek segítségére. Jók a szülői visszajelzések, van olyan tanuló is, akinek négy egyes után hármas és ötös került a naplóba matematikából.