2024. augusztus 17., szombat

Valóban csak nyomdahiba?

Az iskolák az iratkozási terveiktől eltérő listát találtak a Hivatalos Lapban

Úgy tűnik, idén sem mentesülünk a beiratkozási tervek körüli hercehurcáktól, mert bizony néhány iskola meglepődött, amikor nem a leadott és az MNT által jóváhagyott iratkozási tervüket látták viszont a Hivatalos Lapban. Ahogyan azt a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolában megtudtuk, bár az iskola iratkozási tervében szerepelt, hogy a magyar tannyelvű pénzügyi-adminisztrátor és a közgazdasági-technikus szak mellett szakács-felszolgáló szak is indul, a Hivatalos Lapból tudták meg, hogy csak a két előző szak lett jóvá hagyva, a szakács-felszolgáló szak pedig nem szerepel az őszre megnyíló tagozatok között.

Majd kiderült, hogy Szabadka más iskoláiban és egyéb településeken is akadnak ilyen jellegű gondok, és egyes hírekkel ellentétben nem arról van szó, hogy az MNT nem hagyta jóvá az érintett szakok megnyitását. Ugyanis, mivel az iskolák egyáltalán nem kaptak sehonnan semmiféle magyarázatot és indoklást a megváltozott iratkozási tervekkel kapcsolatban, volt, ahol erre következtettek. Ahogy azt Joó Horti Lívia, az MNT közoktatási bizottságának elnöke elmondta, az MNT támogatta, jóváhagyta a tervezett szakok megnyitását, így például a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola szakács-felszolgáló szak magyar tannyelvű tagozatának a megnyitását is, és ők is a Hivatalos Lapból értesültek arról, hogy a minisztérium – ahogyan Joó Horti Lívia fogalmazott: teljesen logikátlanul és minden magyarázattól mentesen – egyes esetekben megmásította a megnyíló szakok listáját. Az MNT erről szólt a minisztériumnak, ahol csupán azt a választ kapta, hogy a történetnek vége, ami a Hivatalos Lapban megjelent, az úgy lesz. Az iskolákban kapott információink szerint azonban úgy tűnik, hogy mégsem. Ugyanis a szabadkai Vegyészeti-technológiai Iskolában megkeresésünkre elmondták, hogy a hároméves borász szak helyett mégis négyéves borász-technikusi szak nyílik majd, mert igaz, hogy a lapban hároméves borász szak jelent meg, de ez nyomatási hiba, és ki fogják javítani. Szóltak ugyanis a tartományi oktatási, jogalkotási és nemzeti közösségi titkárságnak, ahol azt mondták az iskolának, hogy ez csak egy nyomtatási hiba, és ki kijavítják majd, tehát az intézményben az iskola iratkozási tervével összhangban ősszel mégis négyéves borász szak nyílhat.

A magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont esetében a négyéves kertésztechnikusi szak helyett a hároméves kertész szak jelent meg a hivatalos lapban. Az iskolában elmondták: decemberben eredetileg hároméves szakot terveztek. Amikor tavasszal kiderült, hogy a diákok nulla ponttal is be tudnak jutni négyéves szakra, akkor az MNT-vel konzultálva átminősítették ezt négyévesre. Ez nagyobb érvényesülési lehetőséget jelent az ide iratkozóknak. Jó lett volna, ha megnyílhat a négyéves kertésztechnikusi szak, de a három évesbe is belenyugodtak. Természetesen nyílik másik négyéves szak az iskolában, hiszik azt, hogy ez is kielégíti a négyéves szakok iránt érdeklődők igényeit.

A Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolában pedig úgy nyilatkoztak, hogy ez még nem végleges dolog, mert ők azt az információt kapták, hogy van lehetőség az iratkozási terv kiegészítésére. Az iskola már kérte is, hogy egészítsék ki az iratkozási tervüket a szakács-felszolgáló szakkal, ahogyan azt eredetileg is tervezték. Most ennek jóváhagyására várnak.