2024. július 17., szerda

A mostohagyerek másodéves mesterhallgatók

A Közgazdasági Kar legjobb diákjai becsapva érzik magukat – Dr. Jelena Birovljev: Mi teljesítettük a vállalt kötelezettségünket

A szerbiai kormány elfeledkezett a másodéves mesterhallgatókról, amikor a tandíjmentes helyek listáját állította össze. A szabadkai Közgazdasági Karon mindössze a hároméves alapstúdiumon továbbtanulók és az elsőéves mesterhallgatók bizonyos része tanulhat állami költségen. A tavaly késő őszi egyetemista-tüntetések alkalmával a tartományi kormány vállalta, hogy részt vesz a novemberi és decemberi tandíjának fedezésében azoknak, akik az előző tanévben elérték a maximális 60 pontot. Az egyetemi kar pedig a tandíj 10 százalékának a fedezését vállalta.

Akkor bizonyos szóbeli ígéretekből az említett hallgatók, akik 8,5-ös, 9-es, 10-es átlagot tudnak felmutatni, remélték, hogy a tartomány a továbbiakban is részt vállal a részfinanszírozásban. Ezt arra alapozták, hogy akkor például a 8,5–9,5 átlagú hallgatók 55 százalékos kedvezményt kaptak. Úgy is határozták meg számukra az egyetemista-szolgálatnál, hogy 49 ezer dinárt kell befizetniük a 108 ezer dinárból, három-, hat- és kilenchavi részletben.

Hidegzuhanyként érte őket most, hogy ki kell fizetniük a a tartomány által két hónapra befizetett rész és a teljes tandíj közötti különbözetet, mintegy 80 ezer dinárt. Mint a kar honlapján olvasható: a nyári szemeszter hitelesítéséhez legalább 20 ezret be kell fizetni május végéig, majd még 3 ugyanekkora részletet. A dékán feltette a honlapra a tartományi illetékeseknek és az Újvidéki Egyetem vezetőségének írt leveleit, amelyekben azt tudakolja, hogy a 2011-es évre is fedezi-e a tandíjat a tartomány, sor kerül-e az újabb szerződés megkötésére, de egyikre sem kapott választ.

Dr. Jelena Birovljev, a Közgazdasági Kar dékánhelyettese megemlítette, hogy a 216 érintett másodéves mesterhallgató közül a kar a 23 legjobbat felmentette a tandíjfizetés alól, s teljesítette azt a kötelezettségét, hogy elengedi a tandíj 10 százalékát. Mint mondta, 5 levelük maradt válasz nélkül. Véleménye szerint a hallgatók korábban is értesültek arról, hogy keresik a megoldást a tandíj-gondjukra, de nem biztos, hogy megkapják a támogatást. S megerősítette, továbbra is keresik a megoldást.

Az Újvidéki Egyetem rektorátusán azt a választ kaptuk, hogy ők nem illetékesek, forduljunk a tartományi tudományügyi titkársághoz. Dr. Dragoslav Petrović tartományi tudományügyi titkárt két-három napon át többször kerestük telefonon, de nem sikerült e témával kapcsolatban megszólaltatni.