2024. augusztus 17., szombat

Hagyományaink tiszta forrása

Az első Bodor Anikó Népzenei Díj talál gazdára az idei Durindón és Gyöngyösbokrétán

A Zombor községhez tartozó, mintegy négyezer lakosú, de mindössze félezer magyarral rendelkező Csonoplya ad otthont a jövő hétvégén, június 3-a és 5-e között a neves, három napig tartó népzenei és néptáncrendezvénynek, a XXXV. Durindónak és a XLVIII. Gyöngyösbokrétának. Ahogyan dr. Szöllősy Vágó László , a fesztiváltanács elnöke elmondta, az idei rendezvényen számos újdonsággal találkozhatunk.

– Az idén először a Durindón több lesz a fiatal szólista, mint az idősebb, az érett korúak mellett pedig ott állnak a középkorúak és számos fiatal is. A mezőnynek majdnem a fele fiatalkorú. Annak is nagyon örülünk, hogy végre a mi tájegységünk zenéje, tánca is megfelelő hangsúlyt kap a produkciókban. A pénteki és szombati Durindón, a vajdasági magyar népzenei együttesek és szólisták fesztiválján például 65 alföldi, ebből 49 délvidéki műsort mutatnak be, a vasárnapi Gyöngyösbokrétán, a vajdasági magyar néptáncegyüttesek és szólisták fesztiválján pedig 19 középső vagy tiszai táncdialektus kap helyet, ebből 6 helyi anyag. Újdonság még, hogy kiosztjuk a Bodor Anikó Népzenei Díjat. Ez volt az a fesztivál, ahol eddig senki sem számíthatott díjra, de úgy gondoltuk, hogy valamilyen társadalmi elismerést mégis kell adnunk. Erre a díjra az a népzenei együttes vagy szólista jogosult, amely/aki a Durindón a leghitelesebben tolmácsolja népzenei hagyatékát. Másik két díjat is alapítottunk, a Király Ernő Népzenei Díjat és a Tamaskó József Néptáncos Díjat, de mivel ezek három egymás utáni év teljesítményét veszik figyelembe, és visszamenőleg nem számolunk, három év múlva osztjuk ki őket először.

Sutus Árontól megtudtuk, hogy gazdag kísérőprogramok is lesznek. Pénteken a megnyitó előtt megnyílik a fesztivál hivatalos fotósának, Nyers Lehelnek a kiállítása, szombaton foglalkozásokat tart Rind Melitta, Hajnal Anna és Torjai Zita Katalin, akik népi játékokkal, mesékkel és kézművességgel ismertetik meg az érdeklődőket, este pedig táncházban rophatjuk a Csalóka zenekar muzsikájára. Vasárnap a díszfelvonulás előtt bemutatják a Juhász zenekar Heje, huja, vigalom című lemezét. A látogatók pedig megnézhetik azt a filmet is, ami 1938-ban készült a Gyöngyösbokrétán, amelyet akkor szintén Csonoplyán szerveztek meg. A 8 milliméteres film nagy részét sikerült rekonstruáltatni.

– A megmaradásnak két jelképes forrása van: a tűz és a víz, azaz a szeretet melege és hagyományaink tiszta forrása. Úgy gondolom, hogy ezek a források ott lesznek az idei rendezvényen – hallottuk Szöllősy Vágó Lászlótól.