2024. augusztus 17., szombat

Idén nem lesz Szabadegyetem

Anyagi okok miatt jövőre halasztották a kishegyesi X. Vajdasági Szabadegyetem megszervezését

Az idén nem szervezik meg Kishegyesen a térség egyedülálló rendezvényét, a Vajdasági Szabadegyetemet, amelyen az elmúlt években több száz fiatal hallhatott számos témában érdekes és hasznos előadásokat hazai és külföldi előadóktól. A jubileumi, azaz a tizedik rendezvényt 2012-ben tartják meg.

Az idén a Vajdasági Ifjúsági Fórum rajta kívül álló okok miatt elhalasztani kényszerül a jubileumi Vajdasági Szabadegyetemet Kishegyesen. A Szabadegyetemet megillető színvonal kiemelt fontossággal bír, kiváltképp az első jelentős jubileum esetében, ami jelen esetben – függetlenül a szervezők eddigi munkájától – a számításba vett anyagi támogatások híján nincsen biztosítva. A Vajdasági Ifjúsági Fórum vezetősége és a rendezvény szervezőbizottsága közös elhatározással arra a döntésre jutott, hogy a fent említett anyagi helyzet miatt a soron következő, X. Vajdasági Szabadegyetem megszervezését a 2012-es évre halasztja – áll a X. Vajdasági Szabadegyetem szervezői csapatának a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Megkeresésünkre Jakus Lídia, a VIFÓ elnöke elmondta: hónapok óta dolgoznak azon, hogy a jubileumi Szabadegyetemet megvalósítsák, de az anyagiak hiánya miatt nem tudnák azt a színvonalat szavatolni, amely megilletné ezt a rendezvényt.

– Olyan helyzetek is adódtak, hogy a támogatási szándék ugyan megvolt, de a támogatók, akik jelezték, hogy ezúttal is szponzorálnák a rendezvényt, a gazdasági helyzetük miatt végül mégsem tudtak pénzt biztosítani. Sokan kifejezték, hogy segítenének, de sajnos anyagiak híján nem tehetik meg – hallottuk Jakus Lídiától, a VIFÓ elnökétől, aki hozzátette: – Magyarországi és vajdasági önkormányzatokhoz, polgármesteri hivatalokhoz is pályáztunk, sőt a tavalyi év végétől minden pályázatra jelentkeztünk, ami csak megjelent, a Fiatalok lendületben programokon át a különféle titkársági kiírásokig. Kérelmeket küldtünk el olyan cégekhez is, amelyeket eddig nem kerestünk meg, mégsem jártunk sok sikerrel. Azt is el kell mondani, hogy van támogatója a Szabadegyetemnek, mint például a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság, a Vajdaság Erdei Közvállalat és néhány magyarországi önkormányzat is, de sajnos annyira kevés a pénz, hogy nem tudjuk megszervezni olyan színvonalon a rendezvényt, ráadásul éppen a jubileumit, mint amilyet megérdemel. Eljutottunk arra a pontra, hogy a szervezésben már minden készen van, megvan a terv, hogy mely előadók érkeznének, de sajnos az anyagiak szabják meg, hogy hány előadót hívhatunk el, hány részvevőt tudunk elszállásolni, ezért a szervezőbizottság végül úgy döntött, hogy a X. Szabadegyetem méltó megünneplést érdemel, s mivel az idén ez a szűkös anyagi körülmények miatt ez nem valósulhat meg, nem tudunk annyi előadót elhívni, annyi részvevőt fogadni, amennyit szeretnénk, a tizedik rendezvény megszervezését jövőre halasztjuk.

A szervezet elnöke hangsúlyozta: számos lehetőséget próbáltak figyelembe venni, de arról, hogy esetleg emeljék a részvételi díjat, szó sem lehetett.

Tisztában vagyunk azzal, hogy egy egyetemista nem tud nagy összegeket kifizetni. Nekünk pedig nem az a célunk, hogy nehézséget okozzunk a fiataloknak, hanem hogy valami olyat nyújtsunk nekik, amit nem felejtenek el. Az idén sajnos nem tudtunk olyat nyújtani a jubileumi Szabadegyetemhez, ami megfelelő lett volna. De mint mondtam, a tervek megvannak, sok előadót nem is mi kerestünk fel, hanem maguktól jelentkeztek – visszatérő előadók és újak is – hogy szeretnének jönni, és reméljük, a X. Szabadegyetem tervezett programja jövőre megvalósul. A tervek szerint jövőre a vállalkozói vonal fog erősödni, hiszen a fiatalok számára nagyon hasznos lehet tudni, miként is kell egy vállalkozást beindítani, működtetni – hallottuk Jakus Lídiától.