2024. augusztus 17., szombat

Mit válasszak?

A szabadkai középiskolák őszre induló magyar tannyelvű tagozatai

A tanév végének rohamos közeledése egyre inkább sürgeti a választásban a végzős nyolcadikos diákokat. Sokan közülük bizonyára már eldöntötték, hogy legszívesebben melyik iskola melyik szakán szeretnék folytatni a tanulmányaikat, de a sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy akadnak olyanok, akik még az utolsó pillanatokban is tanácstalanok. Nekik – és persze mindazoknak, akik betekintést szeretnének nyerni a magyar tannyelvű középiskolai oktatás lehetőségeibe – mutatjuk be ezúttal a szabadkai középiskolák magyar tannyelvű szakokra vonatkozó iratkozási tervét.

A Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolában közgazdasági technikus és pénzügyi adminisztrátor szak nyílik magyarul, mindkettő négyéves képzés és 24-24 tanuló számára van hely.

Az Egészségügyi Középiskolában a négyéves szakokon 30 leendő egészségügyi nővért és 30 gyógyszerész-technikust képeznek majd, hároméves szakon pedig 30 női fodrászt.

A Vegyészeti-technológiai Iskolában négyéves szakokon 24 szőlész-borász-technikust képeznek kísérleti tagozaton, valamint 24 élelmiszeripari technikust, 30 környezetvédelmi technikust, 24 hulladékgazdálkodási technikust kísérleti tagozaton és 30 ruhamodellező technikust. Hároméves szak lesz a divatszabó, itt 24 tanulónak lesz hely. Magyarul először nyílik divatszabó és hulladékgazdálkodási technikus szak. Az előbbi egyedi darabok tervezésére készíti fel a diákokat, utóbbi pedig – ahogy a nevéből is magától értetődik – a hulladék újrahasznosítási lehetőségeire.

A Politechnikai Iskolában három négyéves szak nyílik őszre: a műépítész-technikus 24 tanulóval, bútor- és belsőtervező 20 tanulóval, mindkettő kísérleti tagozat, és nyomtató technikus 30 tanulóval. A hároméves szakon egy osztályt fog képezni a 15 víz- és kanalizációs hálózat-szerelő és a 15 keramikus - terazzo-készítő - kályhás.

Az Ivan Sarić Műszaki Iskolában 30 tanuló számára lesz hely a számítógépes szerkesztő-gépésztechnikus szakon (négyéves képzés), egy osztályba kerül majd a 15 leendő gépjárműszerelő és a 15 leendő lakatos, 30 tanulót vár a számítógép-elektrotechnikus szak (négyéves), 24 tanulót pedig a mechatronikai technikus szak (négyéves). Ez utóbbi kísérleti tagozat lesz, most először nyílik meg magyar nyelven és gépészeti, elektronikai, informatikai ismereteket sajátítanak majd el a szak diákjai, gyártási folyamatokat figyelnek, automatizált gyártási rendszereket terveznek. Az iskola autóvillamosság-szerelő szakára 24 tanulót várnak, ez hároméves képzés, a négyéves közúti közlekedési technikus szakra pedig 30 diákot. A hároméves gépjárművezetői szakon 30 tanuló tanulhat és az iskola felhívja az erre jelentkezők figyelmét, hogy el kell végezniük azt az orvosi vizsgálatot, amelyet a járművezetői tanfolyamoknál is kérnek.

A Zeneiskolában minden szak négyéves képzést nyújt. 10 diák számára van hely a zenei előadó (hangszer, ének), 14 tanulónak a zenei munkatárs (elméleti szak, etnomuzikológia szak) szakon, 8 diáknak a jazz tanszakon, 8 diáknakaz egyházzenei szakon és 8 diáknak ahangmérnöki szakon.

A Svetozar Marković Gimnáziumban 30-30 tanulót vár a természettudományi-matematikai és a társadalomtudományi-nyelvi tagozat.

A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban egy németes és egy angolos osztályt terveznek 24-24 tanulóval, és ugyancsak ennyi diák számára van hely a sporttagozaton is.

TEHETSÉGGONDOZÓ GIMNÁZIUMOK ÉS MŰVÉSZETI KÖZÉPISKOLÁK

A hétvégén felvételiznek a diákok

A tehetséggondozó gimnáziumokban és a művészeti középiskolákban a hétvégén tartják a felvételit. A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban június 11-én, szombaton 11 órakor magyar nyelvből és irodalomból, június 12-én, vasárnap 13 órakor pedig idegen nyelvből tesznek felvételit a diákok. A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban a matematika szakosok szombaton 13 órakor mérettetnek meg matematikából, a gimnázium képzőművészeti szakára jelentkezők pedig pénteken 9 órától rajzból, szombaton 9 órától festészetből és vasárnap 9 órától pedig szobrászatból felvételiznek. A szabadkai Zeneiskolában pénteken 10 órakor hangszerből van felvételi (ez a hangszeresekre, az énekesekre, az etnomuzikológusokra, az egyházzenei szakosokra és a jazz szakosokra vonatkozik), szombaton 10 órakor szolfézs szóbeli a hangszeresek, az énekesek, az etnomuzikológusok, az egyházzenei szakosok és a jazz szakosok számára, 10 órakor szolfézs írásbeli felvételi lesz az elméleti és a hangmérnöki szakosoknak, 11 órakor pedig zeneelméletből írnak tesztet az elméleti és a hangmérnöki szakosok, s ugyancsak rájuk vár még egy megmérettetés: a vasárnap 10 órakor kezdődő szolfézs szóbeli.