2024. augusztus 17., szombat

Zacskó a zacskóban

A nyolcadikosok záróvizsgájának tesztjei az idén először ún. biztonsági zacskókba kerülnek

Az idén a minisztérium különös biztonságban kívánja tudni a nyolcadikosok záróvizsgájának feladatlapjait, ezért készült nem is egy, hanem mindjárt két, úgynevezett biztonsági zacskó: egy kisebb kék és egy nagyobb szürke. A kisebb, kék, lezárt zacskóban érkeznek majd a tesztek az iskolába (de előbb az egyik szabadkai iskolába kerülnek, és onnan az igazgatók hozzák majd el a saját iskolájukba, és őrzik őket a záróvizsgáig biztonságos helyen), ezeket csak a záróvizsga napján – 23-án anyanyelvből, 24-én pedig matematikából – a vizsgateremben bonthatja fel az ügyeletes tanár, és oszthatja ki a diákoknak. Ezekbe a kék zacskókba kerülnek vissza a záróvizsga után a diákok kitöltött feladatlapjai, a kis kék zacskókat pedig a tesztekkel együtt egy nagyobb szürke zacskóba teszik, amelyben akár hatvan, a teszteket tartalmazó kék zacskó is elférhet.

Mindezt tegnap ismertette a szabadkai általános iskolák igazgatóival Milana Minarski, a zombori iskolai igazgatóság munkatársa, akitől azt is megtudtuk, hogy az idén két szabadkai iskolában végzik a tesztek javítását: az egyikben az anyanyelvi tesztekét, a másikban a matematikaiakét. A diákoknak ezúttal is lehetőségük lesz panaszt tenni az előzetes eredmények kifüggesztése napján, ha az eredményeiket látva úgy érzik, hogy egyik-másik feladatnál több pontot kaphattak volna. Panaszt – az előző évekhez hasonlóan – az idén is csak úgy tehetnek a diákok, hogy a tesztjeiket nem láthatják, erre ugyanis nincs joguk. A tervek szerint a panaszok elbírálásig (amit valószínűleg egy szaktanárokból álló bizottság végez majd el) a tesztek abban a két iskolában maradnak, ahol a javítást is végezték, a feladatlapok pedig visszakerülnek az iskolákba, hogy itt ismét biztonságos helyen őrizzék őket.

Az eddigiekhez hasonlóan a záróvizsgán lesznek felügyelő tanárok és másik iskolákból érkező ellenőrök is. Ez utóbbiaknak a megfigyelés lesz a feladatuk, és részletes jelentést kell tenniük a köztársasági bizottságnak, amely jelentésbe a többi között azt is bele kell írniuk, hogy ha az ügyeletes tanár beszélt a vizsgázóval, azt miért tette, vagy hogy a teszteket mennyire biztonságos helyen őrizték.

Az idei záróvizsgához – vagyis inkább az iratkozáshoz – még egy újdonság kapcsolódik: ugyancsak egy központi számítógép készíti el a listát, hogy a diákok a megszerzett pontjaik alapján melyik iskola melyik szakára jutottak be, ám az idén már nem úgy működik, hogy először azok lesznek rangsorolva, akik öt vagy attól több pontot szereztek, hanem mindenkit az első körben rangsorolnak.