2024. augusztus 17., szombat

Eljön hozzánk Elisabeth

LÉVAY-MUSICALVERSENY--Negyvennyolc versenyző érkezik a világból a Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekverseny szabadkai középdöntőjére és döntőjére

Június 29-én és 30-án tartják meg a szabadkai Jadran színpadon a Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekverseny középdöntőjét, amely 48, Ausztriából, Japánból, Koreából, Németországból, Magyarországról, Szlovákiából, Romániából, Svájcból és Szerbiából érkező versenyző mérettetik meg a mesés főnyereményért (az első díjazott 5000, a második 3000, a harmadik pedig 2000 eurót kap) és az – ígéretek szerint – a kiváló fellépési lehetőségekért. A verseny célja tulajdonképpen a lehetőség biztosítása, hogy a tehetségek megmutatkozhassanak a musicaldalokon keresztül.

Az a 18 versenyző, aki a háromfordulós elődöntőben a legjobbnak bizonyul, július 1-jén, a palicsi Szabadtéri Színpadon megtartandó döntőben bizonyíthatja énektudását. Míg a középdöntőben bármilyen musicaldalokat hallhatunk, a döntőben már kizárólag Lévay-szerzemények (Elisabeth, Mozart, Rebecca stb.) szerepelnek és a hallottakat, látottakat nemzetközi zsűri bírálja el, amelynek tagja lesz a bécsi és a berlini Opera igazgatónője, Szerbiából Kornelije Kovač és a Budapesti Operettszínház néhány eminens tagja, köztük például Janza Kata, azzal, hogy maga Lévay Szilveszter is kiválasztja a neki legjobban tetsző énekest, akinek különdíjat ajánlott fel. A döntőt a gála követi, amelyen fellépnek a Budapesti Operettszínház sztárjai és a színház 35 tagú szimfonikus zenekara is játszani fog.

A középdöntő tehát három fordulós lesz, 29-én 14.30 órától 17 óráig, majd 18.30-tól 21.30-ig tart, a harmadik forduló 30-án lesz 11-től 14 óráig. Az érdeklődők 400 dinárért kaphatnak jegyek bármelyik fordulóra. A döntő július 1-jén 20.30-kor kezdődik a palicsi Szabadtéri színpadon, ezt és az utána következő gálát 700 (elővételben) illetve 900 (helyszínen) dináros jegyért tekintheti meg a közönség. Jegyeket a 062 86 28 581-es mobilszámon lehet rendelni.

A megszervezését anyagilag támogatta Szabadka város és a tartományi művelődési titkárság is, a 2 millió dináros költséget fele-fele arányban osztották el, a város a büdzséből és szponzorok révén biztosítja a rá eső részt.

A szervezők (Szabadka város önkormányzata, a szabadkai Népkör MMK, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata és a Budapesti Operettszínház) úgy tervezik, hogy ezt az egyedülálló és nagyszabású énekversenyt háromévente megszervezik, így teremtve ebből hagyományt a musicalt szerető előadók és befogadók számára.